DVA BLOKA NUKLEARNE ELEKTRANA ZAPOROŽJE ISKLJUČENA SA ELEKTRO MREŽE: Posle udara ukrajinske artiljerije u blizini objekta!
Foto: EPA-EFE/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY

RAT U UKRAJINI

DVA BLOKA NUKLEARNE ELEKTRANA ZAPOROŽJE ISKLJUČENA SA ELEKTRO MREŽE: Posle udara ukrajinske artiljerije u blizini objekta!

Planeta -

Ukrajinski Energatom saopštio je da je Zaporoška nukelarna elektrana danas po prvi put potpuno isključena iz električne mreže.

U pitanju su dva bloka Zaporoške NE isključena su sa mreže posle udara ukrajinskih trupa zbog aktivirane automatizacije. Sada radi samo jedan blok.

Ukrajinski „Energoatom” tvrdi da su požari na deponijama pepela Zaporoške TE, koja se nalazi pored Zaporoške NE, postali razlog gašenja. Napominjemo da su tamo ranije izbijali požari zbog granatiranja Oružanih snaga Ukrajine.

Nuklearna elektrana Zaporožje, izgrađena je između 1984. i 1995. godine i najveća je nuklearna elektrana u Evropi i deveta po veličini u svetu

Ima šest reaktora, od kojih svaki proizvodi 950 MW, i ukupnu snagu od 5.700 MW, što je dovoljno energije za otprilike četiri miliona domova.

U normalnim vremenima proizvodi jednu petinu ukrajinske električne energije i skoro polovinu energije proizvedene u nuklearnim postrojenjima u zemlji.

Fabrika se nalazi na jugoistoku Ukrajine u Energodaru na obalama rezervoara Kahovka na reci Dnjepar. Udaljena je oko 200 kilometara od spornog regiona Donbas i 550 kilometara jugoistočno od Kijeva.

Uskoro opširnije

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track