TALIBANIZACIJA NA BALTIKU: Estonci, Letonci i Poljaci počeli da ruše spomenike Crvenoj armiji! Koriste eksploziv i bagere VIDEO
Foto: Printskrin / You Tube, Printskrin/Facebook

PRAVDAJU OSLOBOĐENJEM OD KOMUNIZMA

TALIBANIZACIJA NA BALTIKU: Estonci, Letonci i Poljaci počeli da ruše spomenike Crvenoj armiji! Koriste eksploziv i bagere VIDEO

Planeta -

Obračun sa spomenicima podignutim u čast Crvene armije i njihove uloge u oslobađanju istoka Evrope je nastavljen. Nogu su prvo povukli Estonci, a onda su im se pridružili Poljaci, a nastavili Letonci.

Po sistemu gde ja stadoh ti produži. Za sad u ovu opštu histeriju u razračunavanju sa prošlošću i komunizom otišle su baltičke države, a da li će tim putem da krenu i ostale ostaje da se vidi

U sredu 24. avgusta estonske vlasti srušile su skulpturu "Majka domovina", koja je bila deo kompleksa spomenika Oslobodiocima Rige, koja se raspala u paramparčad prilikom uklanjanja sa postolja, a na snimku koji je objavljen na društvenim mrežama vidi se kako bageri guraju statuu sa postolja, nakon čega ona pada i lomi se, objavio je portal TVNET.

Ranije je gradonačelnik Rige Martinš Stakis rekao da će spomenik Oslobodiocima Rige biti uništen nakon rušenja, jer Muzej okupacije nije priznao nijedan njegov deo kao umetničku vrednost.

Direktorka tog muzeja Solvita Viba izjavila je da ta institucija nije procenila spomenik Oslobodiocima Rige kao umetničku vrednost, jer nema takva ovlašćenja, preneo je Sputnjik.

Direktorka Letonskog nacionalnog muzeja umetnosti Mara Lace rekla je da kao istoričar umetnosti nije ravnodušna prema sudbini jednog od delova spomenika – ženske skulpture, budući da „figurativni jezik poruke koju konkretno delo nosi, uključujući figurativno rešenje, formu i druga izražajna sredstva, može da se oceni kao visokoprofesionalan, kvalitetan rad koji odgovara aktuelnim umetničkim kriterijumima svog vremena“.

Od devedesetih godina letonski ekstremisti pokušavali su da unište spomenik Oslobodiocima Rige, koji je podignut 1985. godine i postao je simbol svih koji su poginuli u borbama za glavni grad Letonije. Između ostalog, 1997. godine dvojica letonskih nacionalista su, pokušavajući da dignu u vazduh skulpture, poginula od bombi koje su hteli da postave.

Radovi na demontaži spomenika Oslobodiocima Rige počeli su 23. avgusta, a tokom priprema za rušenje policija je privela najmanje šest osoba od pedesetak demonstranata koji su se tamo okupili. Tog dana srušene su sve tri skulpture sovjetskih vojnika, a mediji su objavili da se posle 21 čas stotine ljudi okupilo u Parku pobede, od kojih su neki protestovali protiv rušenja. Policija je saopštila da je tada privela 14 osoba.

Istog dana u Poljskoj je u sredu 24. avgusta počelo rušenje spomenika vojnicima Crvene armije iz perioda Sovjetskog Saveza.

Uklanjanje spomenika u Bžegu na jugozapadu Poljske deo je dužeg napora zemlje da se iz javnog prostora uklone komunistički simboli.

Poljsku su, kao i neke od njenih suseda na početku Drugog svetskog rata napali i okupirali nacistička Nemačka i Sovjetski Savez. Poljska je do 1989. godine bila deo Istočnog bloka pod dominacijom SSSR.

I poslednje u nizu ostale su Letonske vlasti koje su u četvrtak 25. avgusta srušile spomenik od 80 metara visine koji je veličao sovjetsku pobedu i oslobođenje Rige od nacista. Letonci su sa aplauzom pozdravili pad ovog spomenika.

Međutim nedalko od mesta rušenja okupio se i veliki broj Rusa, koji su prostestvovali protiv ovogo rušenja.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track