CENA GASA PONOVO SKOČILA U EVROPI ZA JEDNO POPODNE: 3.300 dolara za 1.000 kubnih metara gasa! Porast 10 odsto
Foto: Shutterstock

londonska berza

CENA GASA PONOVO SKOČILA U EVROPI ZA JEDNO POPODNE: 3.300 dolara za 1.000 kubnih metara gasa! Porast 10 odsto

Planeta -

Cena gasnih fjučersa u Evropi na berzama 25. avgusta 2022. godine porasli su na 3.300 dolara za hiljadu kubnih metara gasa i porasli su za više od 10 posto, pokazali su podaci sa londonske berze.

Inače ranije berzanska cena ugovora za gas sa najbližom isporukom u EU premašila je 3.200 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

Nestalnost cena na evropskim tržištima gasa povezana je sa neizvesnošću u pogledu snabdevanja. Nakon najave Gasproma da će gasovod Severni tok biti zatvoren na tri dana od 31. avgusta do 2. septembra zbog planiranog održavanja opreme, fjučers ugovori za isporuke gasa u septembru (prema indeksu najvećeg evropskog čvorišta TTF) skočili su za skoro 8 % .

Primetno povećanje cene gasa u Evropi počelo je prošlog proleća. Stručnjaci su to pripisali nekoliko faktora: velikoj potražnji za tečnim prirodnim gasom u Aziji, ograničenoj ponudi velikih dobavljača i niskom nivou popunjenosti evropskih podzemnih skladišta gasa posle hladne zime i vrelog leta, pišu RIA Novosti.

Kurir.rs/RIA Novosti/Rossia24

Bonus video:

19:46

CENE ENERGENATA NISU SKOČILE ZBOG RATA U UKRAJINI Stručnjaci tvrde: Nemačka slabi i već je u recesiji RUSIJA SE OVAKO OSIGURALA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track