AFERA U SEDIŠTU NATO PAKTA: Hakeri poverljive dokumente prodavali na internetu! Cena dokumenta 15 bitkoina ili 21.326 evra
Foto: EPA/TOMS KALNINS

severnoatalnska alijansa

AFERA U SEDIŠTU NATO PAKTA: Hakeri poverljive dokumente prodavali na internetu! Cena dokumenta 15 bitkoina ili 21.326 evra

Planeta -

NATO procenjuje posledice hakovanja poverljivih vojnih dokumenata koje je hakerska grupa prodavala na internetu. Dokumenti uključuju podatke o oružju koje su Ukrajinci koristili u tekućem ratu. Podaci su ukradeni od kompanije MBDA Missile Sistems, koja proizvodi rakete i raketne sisteme.

Neki od podataka navodno sadrže oznaku "NATO TAJNA", preneli su mediji. Da li bi neovlašćeno otkrivanje ovih dokumenata moglo da nanese ozbiljnu štetu NATO-u?

Sajber-kriminalci koji posluju na ruskim i engleskim forumima prodaju 80 GB ukradenih podataka za 15 bitkoina (oko 21.326 evra) i tvrde da su ih do sada prodali najmanje jednom nepoznatom kupcu.

U oglasu za ukradene podatke hakeri su tvrdili da imaju „poverljive informacije o zaposlenima u kompanijama koje se bave razvojem poverljivih vojnih projekata“, kao i „projektnu dokumentaciju, crteže, prezentacije, video i fotografski materijal, ugovore i prepisku. sa drugim kompanijama“.

Hakeri nisu želeli da otkriju da li su do podataka došli iz više izvora. Ukradeni dosijei, koji se ne mogu nezavisno proveriti, sadrže detalje o „komunikacijskoj obaveštajnoj” misiji koju je eskadrila američkih vazduhoplovnih snaga sprovela u Estoniji iznad Baltika krajem 2020. Oni uključuju evidenciju poziva, puno ime, broj telefona i GPS koordinate osobe za koju se veruje da je šef operacije.

Među ukradenim podacima bila su i dva dokumenta sa oznakom „NATO TAJNA“.

Neovlašćeno otkrivanje ovih dokumenata može naneti ozbiljnu štetu NATO-u, piše Bi-Bi-Si. Kako je objasnio bivši zvaničnik NATO-a, alijansa koristi nekoliko oznaka za nivoe klasifikacije, a "oznaka 'tajna NATO' se ne koristi bez valjanog razloga. To je informacija koja ne bi trebalo da bude javno dostupna". On je dodao da su male šanse da dokumenti više nisu bili označeni ovom oznakom u trenutku krađe, jer je većina fajlova nastala između 2017. i 2020. godine.

NATO pakt, general Kiesseling
foto: Printscreen YouTube

Kao što se može videti, istrage su usmerene na jednog od dobavljača MBDA, prenosi Bi-Bi-Si. Evropska raketna kompanija MBDA Missile Sistems sa sedištem u Francuskoj saopštila je da su njeni podaci ukradeni sa eksternog čvrstog diska, dodajući da sarađuje sa organima za sprovođenje zakona u Italiji, gde su podaci provaljeni.

Zatim ocenjuje da njegove mreže nisu ugrožene

Portparol NATO-a je rekao u saopštenju: „Mi procenjujemo tvrdnje u vezi sa podacima koji su navodno ukradeni iz MBDA. Nema naznaka da je bilo koja mreža NATO-a kompromitovana.

MBDA Missile Sistems ne poriče da su hakeri ukrali njene podatke, dodajući da „interne procedure verifikacije kompanije pokazuju da podaci dostupni na mreži nisu ni poverljivi ni osetljivi“.

MBDA Missile Sistems je osnovan u decembru 2001. godine nakon spajanja kompanija za raketne sisteme iz Francuske, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track