ŠOK IZ HAGA, TRAŽE IZUZEĆE ZA SANKCIJE RUSIJI: Još traže novog dobavljača gasa, umesto Gasproma!
Foto: Shutterstock

nisu se još snašli

ŠOK IZ HAGA, TRAŽE IZUZEĆE ZA SANKCIJE RUSIJI: Još traže novog dobavljača gasa, umesto Gasproma!

Planeta -

Glavni grad Holandije Hag tražiće da privremeno bude izuzet od evropskih sankcija Rusiji, jer pokušava da na vreme nađe zamenu za Gasprom, preneo je Rojters.

Sankcije EU nalažu svim državama članicama evropskog bloka da okončaju postojeće ugovore sa ruskom kompanijom do 10. oktobra. Za Hag to znači da će morati da pronađe novog dobavljača gasa, umesto Gasproma.

Grad je saopštio da je održao tender za novog dobavljača u junu i julu, ali nije uspeo da dobije nikakve ponude potencijalnih novih dobavljača. Pojedinačni razgovori sa dobavljačima sigurno će dovesti do sporazuma, napisala je odbornica Saskia Bruines u pismu gradskom veću, ali ne pre isteka roka, 10. oktobra.

"Tražićemo da budemo izuzeti od prekida ugovora sa Gaspromom do 1. januara kako bismo garantovali bezbednost dobavljača i kako bismo olakšali pregovore", navela je odbornica.

Bruns je rekla da je uverena da će odlaganje biti odobreno, pošto je Hag ispunio uslov o održavanju blagovremenog tendera bez pozitivnog rezultata. Međutim, dodala je da bi svaki novi ugovor koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara bio znatno skuplji od sadašnjeg aranžmana grada sa Gaspromom. Portparol Evropske komisije nije mogao odmah da komentariše izveštaj.

Hag je jedna od mnogih holandskih opština koje imaju energetski ugovor sa Gaspromom, ali je prva koja je nagovestila da će tražiti izuzeće od sankcija.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja