VAŠI STARI BRODOVI NE BI MOGLI DA PREŽIVE U TAJVANSKOM MOREUZU! Iz Kine stigao odgovor na američku provokaciju i DOLAZAK KRSTARICA
Foto: Profimedia

VAŠI STARI BRODOVI NE BI MOGLI DA PREŽIVE U TAJVANSKOM MOREUZU! Iz Kine stigao odgovor na američku provokaciju i DOLAZAK KRSTARICA

Planeta -

Sedma flota američke ratne mornarice poslala je juče dva ratna broda u Tajvanski moreuz.

Ovo je prvi put da su brodovi sa zastavom SAD ušli u moreuz od posete predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajpeju i velikih kineskih vojnih vežbi, kojima je prvi put pređena nezvanična linija razdvajanja.

SEDMA FLOTA

- Brodovi "USS Antietam" i "USS Čenselorsvil" obavljaju rutinski tranzit. Oni prolaze kroz koridor izvan teritorijalnih voda država sa obalom u moreuzu - piše u saopštenju Sedme flote.

Tajvan, Amerika, Kina, američki ratni brodovi
foto: Profimedia

Ovaj prolaz brodova smatra se velikim izazovom za Kinu, koja je nakon posete Pelosijeve rešila da po svaku cenu dokaže da je oblast oko Tajvana, koji smatraju otcepljenom teritorijom, pod njihovom kontrolom, pa je organizovala najveće vojne vežbe s bojevom municijom i prvi put prešla liniju razdvajanja, čime je narušen status kvo uspostavljen još sedamdesetih godina.

- SAD su u nedelju, više od 20 dana nakon masivne vežbe Narodne oslobodilačke armije Kine oko ostrva Tajvan koja je bila odgovor na provokacije Nensi Pelosi, poslala je dve krstarice klase "tajkonderoga" kroz moreuz. NOA je kretanje pratila i sve je pod kontrolom. Portparol komande Istočnog krila NOA Ši Ji poručio je da su "trupe bile pod uzbunom i spremne da uguše svaku provokaciju" - piše kineski provladin portal Global tajms.

Tajvan, Amerika, Kina, američki ratni brodovi
foto: Profimedia

Kako navode, američki brodovi tokom "nevinog prolaska" isključuju oružje i radarske sisteme, a ni ovog puta nije bilo drugačije jer "SAD ne žele da im ovi stari brodovi budu u opasnosti".

BESMISLENO

- Tokom rata, američki ratni brodovi ne mogu da prežive u Tajvanskom moreuzu ako pokušaju da ometaju proces ponovnog ujedinjenja s Tajvanom jer su previše blizu kopnenog dela Kine i ne mogu da se odbrane od raketa lansiranih s kopna. Ako SAD žele da zastraše Kinu, prolazak kroz Tajvanski moreuz je besmislen i beznačajan - rekao je Song Džongping, kineski stručnjak i TV komentator, za Global tajms.

Tajvan, Amerika, Kina, američki ratni brodovi
foto: Profimedia

UTICAJ TENZIJA NA GLOBALNU EKONOMIJU: TAJVAN JE NAJVEĆI PROIZVOĐAČ ČIPOVA NA SVETU

Sve više tenzija oko Tajvana veoma je loše za globalnu ekonomiju, upozoravaju stručnjaci, jer je ovo ostrvo najveći proizvođač čipova na svetu. Najveća je Kompanija za proizvodnju poluprovodnika Tajvana (TSMC), koja proizvodi 53 odsto svih čipova na svetu, dok ostali tajvanski proizvođači drže još 10 odsto tržišta.

- Čak i najmanji poremećaj u proizvodnji čipova u TSMC može, na primer, da dovede do zaustavljanja proizvodnje u celoj automobilskoj industriji - navodi Dojče vele.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track