MOSKVA I KIJEV POSTIGLI JEDNOGLASNU SAGLASNOST PRVI PUT POSLE 24. FEBRUARA: Nivo radijacije u normali
Foto: Printscreen/Twitter

artiljerijski napadi

MOSKVA I KIJEV POSTIGLI JEDNOGLASNU SAGLASNOST PRVI PUT POSLE 24. FEBRUARA: Nivo radijacije u normali

Planeta -

Nivo radioaktivnog zračenja i posle najnovijeg granatiranja u blizini nuklearke u Zaporožju ostaje normalan, saopštile su vlasti i u Kijevu i u Moskvi. Prema Moskvi, nuklearna elektrana je bila meta još dva artiljerijska napada u poslednjem danu, dok je ruska vojska navodno napala ukrajinsko vazduhoplovstvo u Zaporožju.

Britansko Ministarstvo odbrane ocenilo je da nedavna odluka Kremlja da poveća broj pripadnika ruske vojske najverovatnije neće uticati na rat u Ukrajini, u svom redovnom izveštaju o situaciji u Ukrajini.

Situacija u vezi sa curenjem radioaktivnog materijala za sada ostaje normalna, saopštili su i rusko Ministarstvo odbrane i ukrajinski operater nuklearne elektrane Energoatom, najavljujući da su dva reaktora vraćena na struju nakon što je elektrana prvi put ugašena u 40 godina rada. godine istorija u četvrtak isključena sa ukrajinske električne mreže.

Prema navodima ruskih vlasti, u poslednjem danu izvršena su još dva artiljerijska napada na nuklearku. Navodi se da je jedan projektil pao blizu reaktora šest, a drugi na pumpnu stanicu koja obezbeđuje hlađenje.

Rusija je zauzela nuklearnu elektranu ubrzo nakon što je invazija počela u februaru, ali strahovi od nuklearne katastrofe su porasli nakon što su izbile borbe oko elektrane ranije ovog meseca. Obe strane optužuju jedna drugu za granatiranje ogromnog kompleksa nuklearne elektrane.

U međuvremenu, ruska vojska je danas potvrdila napad na grad Zaporožje koristeći visokoprecizno oružje. Rečeno je da je pogođena hala u kojoj su se popravljali helikopteri ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

London sumnja da će se najavljeno jačanje ruske vojske osetiti u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u četvrtak naredbu o značajnom povećanju broja pripadnika ruske vojske, koja bi sada trebalo da broji približno dva miliona ljudi. U naredbi, koja stupa na snagu 1. januara, nije naveden zvaničan razlog za povećanje broja zaposlenih.

Očekuje se da će broj vojnog osoblja, uključujući vojnike po ugovoru i regrute, porasti za 137.000 na oko 1,15 miliona. Ostalo su takozvano civilno osoblje zaposleno u vojsci.

Odluka je doneta dan nakon što je prošlo pola godine od početka ruskog napada na Ukrajinu. Kremlj tvrdi da se borbe odvijaju po planu, ali zapadni analitičari misle drugačije. Oni tvrde da je Rusija već izgubila oko 70.000 do 80.000 vojnika i da je invazija izgubila početni zamah, dok ukrajinske snage sve uspešnije onemogućavaju logistiku ruske vojske.

U Londonu su, međutim, danas upozorili da još nije sasvim jasno da li Putin namerava da poveća vojsku na račun većeg broja vojnih obveznika ili privlačenjem više dobrovoljaca u njene redove. Trenutno se vojni rok u Rusiji odnosi na sve muškarce od 18 do 27 godina, ali mnogi mogu da ga izbegnu zbog zdravstvenih problema ili upisom na fakultet.

Kako piše Bi-Bi-Si, regrutacija u Rusiji je u poslednje vreme znatno pojačana, pa čak i zatvorenike pozivaju da se pridruže vojsci, obećavajući im slobodu i novčanu isplatu zauzvrat. Ali samo nekoliko bira da se pridruži vojsci, dok regruti tehnički nisu obavezni da služe vojsku van granica Rusije.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track