ČESI I POLJACI SLOVACIMA OD 1. SEPTEMBRA ČUVAJU NEBO: 11 MiG-29 biće donirano Ukrajini kao vojna pomoć! Kijev trlja ruke
Foto: Printscreen/Twitter

NAORUŽAVANJE

ČESI I POLJACI SLOVACIMA OD 1. SEPTEMBRA ČUVAJU NEBO: 11 MiG-29 biće donirano Ukrajini kao vojna pomoć! Kijev trlja ruke

Planeta -

Poljska i Češka su 27. avgusta potpisale sporazum po kome će ove dve zemlje svojim borbenim avionima F-16 i JAS-39 Gripen od 1. septembra štititi vazdušni prostor te zemlje, pošto je Bratislava odlučila da iz naoružanja povuče borbene avione MiG-29 iz svog vazduhoplovstva, radi njihovog eventualnog prebacivanja u Ukrajinu.

Ukupno se radi o 11 primeraka iz nasleđa arsenala bivše armije čehoslovačke, koji bi trebalo da budu predati Ukrajini.

Međutim, tu se pojavio jedan, pre svega logistički problem, a to je nedostatak odgovarajuće prostora za smeštaj ovih borbenih aviona, pošto je većina aerodroma na teritoriji zapadne i centralne Ukrajine uništeno.

Istorijat slovačkih MiG-29

Sovjetski Savez je tadašnjoj Čehoslovačkoj daleke 1989. godine tačnije dve godine posle Jugoslavije dopremio 20 borbenih aviona MiG-29 od kojih su dva bila dvoseda u verziji UB. Ti avioni su leteli sve do mirnog razlaza dve zemlje 1993 kada su dve zemlje odlučile i da podele flotu nekadašnjeg bivše Čehoslovačke. Deo letelica koji su pripadali Češkoj su pomerili iz avijacije godinu dana kasnije 1994 i zamenili ih za helikoptere. Avioni su ustupljeni Poljacima koji su imali brojnu flotu borbenih aviona MiG-29.

Slovaci nasuprot Česima ojačali su flotu svojih MiG-29 sa ukupno 14 lovaca i time povećala borj na ukupno 24.

Ta cifra je kasnije 2006 bila smanjena na 21, a od tog broja 12 je modifikovano na standard SD, da bi na kraju operativno ostalo ukupno 11 primeraka. Interesantno je da je slovačku verziju migova 29 modernizvala kompanija RSK MiG u saradnju sa Rkvel Kolinsom i BAe Systems i LOT iz Terečin.

Svi slovački migovi bili su opremljeni po NATO standardu i Slovake je ukupno koštao 70 miliona dolara od kojih je 50 miliona platila Rusija na ime klirinškog duga prema Slovačkoj. Procena je bila da će ove letelice da se koriste do 2015. godine, ali njihov radni vek produžen je bio do 2022. kada je odflučeno da ovi avioni budu ustupljeni Ukrajini na ime vojne pomoći. Svi slovački migovi 29 bili su namešteni u bazi Sliač.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja