DA LI JE MOGUĆE DA SE PONOVI SCENARIO IZ ČERNOBILJA ILI FUKUŠIME? Ruski stručnjak: Posledice će biti KATASTROFALNE
Foto: Printscreen/Twitter

zaporožje

DA LI JE MOGUĆE DA SE PONOVI SCENARIO IZ ČERNOBILJA ILI FUKUŠIME? Ruski stručnjak: Posledice će biti KATASTROFALNE

Planeta -

Moguće posledice u nuklearnoj elektrani Zaporožje (ZNPP) nastale usled granatiranja koje je izvela ukrajinska vojska mogle bi da se uporede sa posledicama nuklearnih katastrofa u Černobilju i Fukušimi, rekao je za Sputnjik šef regionalne vojno-civilne administracije Jevgenij Balicki.

-U slučaju oslobađanja radijacije, posledice će biti katastrofalne ne samo za region Zaporožja. To će biti situacija ekvivalentna onome što se dogodilo u nuklearnoj elektrani u Černobilju i u Fukušimi, rekao je Balički.

-Stručnjaci veruju da će, ako se rezervni dizel generatori i mobilne pumpe pokvare, doći do pregrevanja jezgra, usled čega će se reaktorsko postrojenje urušiti, radioaktivne materije će biti ispuštene u atmosferu, a zatim će se proširiti stotinama kilometara dalje, dodao je.

nuklearka Zaporožje
nuklearka Zaporožjefoto: Profimedia

On je upozorio da bi eventualna nesreća u ZNPP-u, nastala kao posledica stalnog granatiranja ukrajinskih trupa, mogla da postane katastrofa za Evropu, a radijacija bi se mogla proširiti na Krimski kanal i Crno more.

- Nesreća u Černobilju pogodila je desetine zemalja, a Zaporoška nuklearna elektrana je najveća u Evropi, tako da svi treba da budu svesni ovoga, rekao je Balički.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u nedelju da su ukrajinske trupe ponovo granatirale nuklearnu elektranu Zaporožje.

Tri granate pale su u rejon specijalne zgrade ZNPP, u kojoj se skladišti novo nuklearno gorivo TVEL i čvrsti radioaktivni otpad. Jedna granata je pala pored šestog bloka ZNPP, a pet drugih palo je naspram pumpne stanice, koja obezbeđuje hlađenje jednog od reaktora.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track