KINESKA SVEMIRSKA STANICA: Eksperimentalni kabineti dobro rade
Foto: Kineski radio Internacional

nauka

KINESKA SVEMIRSKA STANICA: Eksperimentalni kabineti dobro rade

Planeta -

Ventijen svemirski aplikacioni sistem u kineskoj svemirskoj stanici dobro radi nakon što je laboratorija počela sa radom 24. jula, saopštila je danas Kineska akademija nauka (CAS), prenosi Kineski radio Internacional.

Džao Liping, glavna dizajnerka Ventijen laboratorijskog modula u svemirskom aplikacionom sistemu, rekla je da su kineski tajkonauti 8. i 12. avgusta otvorili i sastavili eksperimentalne kabinete, uključujući promenu gravitacije, skladištenje na niskoj temperaturi i biotehnologiju, i da su ovi eksperimentalni kabineti u dobrom stanju.

Džao je takođe pokazala arabidopsis i pirinač, koji rastu u svemirskoj stanici od 29. jula, dodajući da eksperimenti stabilno napreduju prema planu.

Dženg Huićijung, istraživač za molekularnu botaniku pri CAS-u, rekao je da je arabidopsis već ima četiri lista, i jedan od primeraka pirinača je već porastao za 30 centimetara.

Dženg je izjavio da će se eksperimenti usredsrediti na celokupni proces uzgoja biljaka, i na način za kontrolu rasta biljaka u mikrogravitacijskom okruženju.

Kurir.rs/Kineski radio Internacional

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track