BORELJ: Nadam se dogovoru da EU obučava ukrajinsku vojsku! Rusija neće biti srećna!
Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

neformalni sastanak u pragu

BORELJ: Nadam se dogovoru da EU obučava ukrajinsku vojsku! Rusija neće biti srećna!

Planeta -

Visoki spoljnopolitički predstavnik EU Žozep Borel nada se da će ministri odbrane zemalja članica Evropske unije na neformalnom sastanku u Pragu postići politički dogovor o misiji EU za obuku ukrajinskih vojnika.

„Uslovi na terenu u Ukrajini su i dalje veoma loši. Ukrajini je potrebna naša podrška, mi ćemo je nastaviti da pružamo. I sa vojnim kapacitetima, a ministri će razgovarati i o ideji uspostavljanja misije za obuku ukrajinske vojske u na visokom nivou“, rekao je on po dolasku na sastanak rekao je Borel u češkoj prestonici.

On je dodao da zbog neformalnog karaktera sastanka ministri danas ne mogu da donose odluke, ali mogu postići opšti politički dogovor.

Na pitanje da li Rusija to može da vidi kao dodatno pooštravanje, on je rekao da nije, jer EU već pruža velike količine vojnih kapaciteta Ukrajini.

„Sigurno, Rusija neće biti srećna, kao što nije srećna što mi dajemo razne vrste vojne opreme. Nastavićemo ovo“, rekao je on. Po njegovom mišljenju, nema razlike između obezbeđivanja naoružanja i obuke vojnika.

Na sastanku u Pragu, kojem prisustvuje i slovenački ministar odbrane Marjan Šarec, ministri će razgovarati i o zajedničkoj nabavci naoružanja za zamenu vojne opreme koju su zemlje članice dodelile Ukrajini.

Nemačka već nekoliko meseci obučava ukrajinske vojnike

Državni sekretar u nemačkom Ministarstvu odbrane Simtje Meler rekao je da je podrška Ukrajini raznolika, kako na međunarodnom tako i na evropskom nivou, u vezi sa mogućim dodatnim pooštravanjem zbog misije obuke ukrajinskih vojnika.

Prema njenim rečima, Nemačka je preuzela važnu ulogu i već nekoliko meseci obučava ukrajinske vojnike na nemačkom tlu.

"Jasno je da je potrebna veća koordinacija i u pogledu obuke i podrške uopšte. To će biti i tema današnjih razgovora", rekao je nemački državni sekretar.

Evropski lideri podržavaju uspostavljanje specijalne misije EU

Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren takođe je "veoma naklonjena" uspostavljanju misije EU za obuku vojnika. Istog je mišljenja i finski ministar odbrane Anti Kaikonen.

Irski ministar odbrane i spoljnih poslova Sajmon Koveni izrazio je nadu da će ministri EU biti pozvani da pripreme stvarni predlog o kome će moći da se izjasne u narednim mesecima. On je pozvao na strukturiraniji zajednički pristup EU u obuci ukrajinskih vojnika.

Ministar odbrane Luksemburga Fransoa Bauš naglasio je da ministri danas moraju da razgovaraju o tome kako da pomognu Ukrajini na najbrži i najbolji način. Možda pomoć na nivou EU nije najbrži put“, upozorio je on.

Austrijska ministarka odbrane Klaudija Taner upozorila je da je pitanje da li se takva misija uopšte može uspostaviti. Prema njenim rečima, ostala su otvorena mnoga pitanja u vezi sa ovom misijom, kao što su pravni osnov, obim i sadržaj.

Kurir.rs/RTV Slo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track