UKRAJINSKA KONTRAOFANZIVA NA HERSON- MAŠINA ZA MLEVENJE MESA: Kako su bez artiljerije i avijacije poslali pešadiju u smrt!
Foto: AP

POD LUPOM

UKRAJINSKA KONTRAOFANZIVA NA HERSON- MAŠINA ZA MLEVENJE MESA: Kako su bez artiljerije i avijacije poslali pešadiju u smrt!

Planeta -

Pažnju celokupne javnosti kako u Srbiji, tako i na Zapadu usmerena je na skoropokrenutu kontraofanzivu ukrajinske vojske sa ciljem zauzimanja Hersonske oblasti sa težištem na poluostrvo Krim, gde bi u završnom udarcu ruska vojska bila poražena.

Interesantno je da detaljnih analiza na ovu temu nema mnogo, pojavi se po par tema i članaka. Ovo m kontraofanzivom se detaljno bavio i vojni novinar Aleksandar Kiš koji je napisao o analizi ukrajinske kontraofanizve i izneo dataljne informacije o tome.

Ukrajina, rat
foto: AP

Njegov tekst prenosimo u celosti.

"Kao što se nedeljama i mesecima najavljivalo, Ukrajina je pod pritiskom Zapada da pokaže nekakve, bilo kakve rezultate na bojnom polju i da pokaže da uopšte koristi oružje koje su joj dostavili - konačno pokrenula je u pondeljak 29. avgusta 2022. svim snagama “kontraofanzivu” na Hersonskom pravcu.

Rusi su lukavo pre dve nedelje krenuli u ofanzivne operacije manjeg intenziteta na tom pravcu, i uspeli su da izazovu Ukrajince - čini se da prenagle i prevremeno krenu u napad.

Gubici ukrajinskih snaga su zastrašujući. Bez podrške iz vazduha, uz minimalnu artiljerijsku pripremu, poslali su svoju pešadiju preko apsolutne i pregledne ravnice da napreduje prema ruskim ukopanim položajima. Kao podršku imali su stare sovjetske tenkove dobijene iz bivših istočnevropskih zemalja i još starije oklopne transportere. Na jednoj sceni idu ukrajinski pešadinci kojima podršku daju prastari holandski transporteri YPR-765 koji su malo ojačani američki trasporteri iz Vijetnamskog rata - naoružani sam sa jednim mitraljezom 7,62 mm! Na istoj slici vidi se i kiša ruskih granata - čuveni ruski “Vatreni zid” prema kojem se kreću ukrajinski vojnici da se sretnu sa svojom sudbinom.

Ovakvo surovo ponašanje gotovo bezumno slanje pešadije u sigurnu smrt nije viđeno još iz doba Prvog svetskog rata kada su oficiri pod pretnjom metka u leđa terali vojnike da izađu iz rovova i pređu brisanim prostorom prema neprijatelju, izloženi mitraljezima i granatama.

Na tri pravca, prema od Nikolajeva, od Krivog Roga i od Zaporožja, Ukrajinci su počeli tu ofanzivu.

rat u Ukrajini, Herson, Ukrajina
foto: Printscreen/YouTube

Najveća tragedija zadesila je ukrajinske jedinice koje su krenule iz pravca Krivog Roga - jer su bila nekih 20 km od fronta, pa su ih dok su još bili u marševskom poretku, ,po drumovima, poklopili ruski artiljerci sa topovima i salvama iz VBR-a. Po ruskim podacima je na licu mesta, a da nisu imali gde da se zaklone ili vremena da izađu iz kamiona, poginulo oko 500 ukrajinskih vojnika.

Ukrajinci su stavili sve na kocku i poslali u borbu sve rezerve u nadi da će ruski front da pukne.

Međutim ruska artiljerija i tenkovi su prosto brisali ukrainske vojnike. Izgleda da Zelenski nije naučio ništa iz prolećnjih i letošnjih pokušaja da napadne Herson gde mu je vojska slično prošla.

Tenkovi, 3. oklopno pešadijski korpus, Herson, ofanziva
foto: Foto Printscreen Telegram

Jedino mesto na celom frontu gde su Ukrajinci imali uspeha je zauzeće sela Suhi Stavok gde su zauzeli površinu 3 sa 3 kilometra gde ih tuče ruska artiljerija.

Kako je dan došao kraju Ukrajinci su bili svesni da do željenog proboja taj dan neće doći i krenuli su da raketama koje su im poslate sa Zapada pokušavaju da poraz na frontu nadomeste jakim eksplozijama u ruskoj pozadini kako bi ostarili makar psihološki efekat.

Ali kako je pao mrak - kenuo je pravi pakao za Ukrajince.

Rusi su poslali po mraku svoju avijaciju - posebno helikoptere Mi-28N i Ka-52 specijalizovane za noćni lov. Oni su sa svojim raketama prosto urnisali ukrajinske tenkove i oklopne transportere. Do jutra i prepodneva rusko Ministarstvo odbrane izjavilo je da je uništeno 48 ukrajinskih tenkova, 46 borbenih vozila pešadije , 37 oklopnih vozila kao i 8 pikapova sa mitraljezima, uz ubijenih 1200 vojnika.

Već sinoć su vlasti Nikolajeva uputile apel građanima da doniraju krv za ranjene ukrajinske vojnike koje dovoze u bolnice. Pretpostavlja se da pored 1.200 poginulih vojnika, Ukrajina ima najmanje 4.000 teže ili lakše ranjenih.

Borbe se i dalje vode, smanjenim intenzitetom uz artijerijske duele, ali čini se da će Zelenski pokušati makar još jednom da izvede ovakav udar- zavisi od toga šta je u opšte izvukao kao pouku. Ako nastavi sa svojom dosadašnjom politikom, nastaviće zasigurno možda još veće udare nadajući se da i uz velike žrtve može da slomije ruski front.

Ukrajinci su bezumno iskopirali NATO strategiju i taktiku gde su četa i bataljon operatine jedinice - što možda i može da funkcioniše ali samo ako imaš potpunu kontrolu vazduha i nemilosrdnu podršku avijacije i artiljerije. Ukrajinci su kao loši đaci prepisali koliko su stigli pre kraja časa i nadali se najboljem. Bez artiljerije i bez avijacije poslali su pešadiju u smrt. A sve pod pritiskom propagande, sopstvenih laži da “oslobođenje Hersdona samo što nije stiglo” i pritiska Londona i Brisela da konačno vide šta Ukrajinci rade sa oružjem koje su im poslali.

Sada 1.200 majki plaća tu podršku Londona i Brisela

Ukoliko Rusija proceni da su se Ukrajinci dovoljno iscrpeli i da nemaju snage za rat - pokrenuće pravu ofanzivu na Nikolajev i Odesu, možda čak do Dunava. Oni samo ponavljaju svoju taktiku od Kurska 1943-e. Ukopaj se, spemi se i navedi neprijatelja da te napadne i iscrpi se. Onda kreni i završi sa njim u odlučnom napadu. U svakom slučaju videćemo šta budućnost donosi".

Kurir.rs/Aleksandar Kiš

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track