CEO SVET PRATI DEŠAVANJA U UKRAJINI! TIM IAEA NA PUTU KA NUKLEARKI ZAPOROŽJE: U konvoju i predstavnik iz Srbije (VIDEO)
Foto: Handout / AFP / Profimedia

krenuo konvoj

CEO SVET PRATI DEŠAVANJA U UKRAJINI! TIM IAEA NA PUTU KA NUKLEARKI ZAPOROŽJE: U konvoju i predstavnik iz Srbije (VIDEO)

Planeta -

Tim predvođen zvaničnikom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) krenuo je u jutros iz Kijeva u rusku nuklearnu elektranu u južnoj Ukrajini koja je izazvala globalnu zabrinutost.

Najveća nuklearna elektrana u Evropi Zaporožje nalazi se na prvoj liniji fronta između ruskih i ukrajinskih snaga, a područje je poslednjih dana u više navrata granatovano. Dve strane optužuju se međusobno za te napade.

-Konačno krećemo, rekao je novinarima šef IAEA-e Rafael Grosi, koji je u Kijev stigao u ponedeljak s timom od 13 članova.

01:41

KRENUO KONVOJ KA ZAPOROŽJU Delegacija IAEA na putu prema ukrajinskoj nuklearki

Grosi je rekao da su inspektori planirali da provedu "nekoliko dana" u elektrani i da će nakon toga podneti izveštaj.

NE su okupirale ruske snage u martu, a Ukrajina je optužila Rusiju da je tamo rasporedila stotine vojnika i skladištila oružje.

Ukrajina se prvo plašila da bi poseta IAEA-e Zaporožju legitimizovala rusku okupaciju mesta, pre nego što je konačno podržala ideju o misiji.

Ukrajina je insistirala na tome da misija tamo treba otputovati sa teritorije koji drže Ukrajinci, što znači da će inspektori morati da pređu liniju fronta uz bezbednosne garancije obe strane.

Izvor UN upoznat sa detaljima misije rekao je ruskoj agenciji TASS u utorak da u njoj učestvuju predstavnici deset zemalja: Albanije, Kine, Francuske, Italije, Jordana, Litvanije, Meksika, Poljske, Srbije i Severne Makedonije, prenosi B92 pisanja Tanjuga.

Izvor je objasnio da predstavnici Rusije i Ukrajine nisu uključeni u misiju, kako bi se obezbedila njena neutralnost i nepristrasnost.

On je takođe napomenuo da će se inspektori baviti proučavanjem nuklearne bezbednosti u elektrani, ali ne i političkim i vojnim pitanjima, navodi Tass.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je juče primio stručnjake IAEA u Kijevu i tom priliko rekao da međunarodna zajednica treba od Rusije da izdejstvuje "momentalnu demilitarizaciju" centrale.

Po njegovom mišljenju to podrazumeva odlazak svih ruskih vojnika sa eksplozivom i oružjem sa te lokacije na jugu Ukrajine, oko koje se Kijev i Moskva uzajamno optužuju za vršenje udara.

Kurir.rs/Agencije/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track