SAHRANA MIHAILA GORBAČOVA U SUBOTU 3. SEPTEMBRA! Ne zna se da li će biti državni ispraćaj, poznato gde će počivati
Foto: VITALY ARMAND / AFP / Profimedia

Poslednji predsednik sovjetskog saveza

SAHRANA MIHAILA GORBAČOVA U SUBOTU 3. SEPTEMBRA! Ne zna se da li će biti državni ispraćaj, poznato gde će počivati

Planeta -

Mihail Gorbačov (91) biće sahranjen u Moskvi u subotu 3. septembra.

"Dom sindikata" kod Kremlja odobren je za ispraćaj rekla je ćerka Irina, prenela je agencija Interfaks. Međutim, nije mogla da kaže da li će Gorbačov dobiti državnu sahranu.

Posle ispraćaja , Gorbačov će biti sahranjen na groblju za poznate ličnosti. Tamo će ležati pored supruge Raise, koja je umrla 1999. godine. S obzirom na ruski rat protiv Ukrajine i uglavnom prekinute avio veze, nejasno je da li će međunarodni gosti uopšte doći na državnu sahranu u Moskvu.

Mihail Gorbačov preminuo je u utorak u 91. godini. Čovek sa karakterističnom mrljom od vina na glavi smatran je velikim državnikom, otvorio je put nemačkom jedinstvu kao poslednji predsednik Sovjetskog Saveza i popustio u Hladnom ratu . Idejni um iza glasnosti (otvorenosti) i perestrojke (transformacije) bio je dijabetičar, za koji se kaže da je bolovao od ozbiljne bolesti bubrega, piše nemački Bild.

„Dom sindikata“ je tradicionalno bio mesto za sahranu šefova država u Sovjetskom Savezu. Između ostalog, ovde su položena bila tela osnivača Sovjetskog Saveza Vladimira Iljiča Lenjina i njegovog naslednika Josifa Visarionoviča Staljina da bi se narod oprostio od njih. Nakon raspada Sovjetskog Saveza, tek 2015. godine u dvoranu je postavljen sanduk bivšeg ruskog premijera Jevgenija Primakova.

Kurir.rs/Bild

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track