JEDNO PRIČA, DRUGO RADI Ukrajinski predsednik Zelenski izdao svoju italijansku vilu Rusima?
Foto: AP, Shutterstock

SKANDAL U ITALIJI

JEDNO PRIČA, DRUGO RADI Ukrajinski predsednik Zelenski izdao svoju italijansku vilu Rusima?

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski navodno je na mesec dana iznajmio Rusima svoju luksuznu vilu u Toskani, objavio je u utorak italijanski list Il Tireno. Sa druge strane, Zelenski je pozvao lidere EU da uskrate vize ruskim turistima.

Ruski par sa londonskom adresom iznajmio je vilu za avgust, plativši kraljevsku sumu od 50.000 evra, prenosi Raša tudej pisanje lista. Vilu, koja se nalazi u primorskom gradu Forte dei Marmi, Zelenski je kupio za četiri miliona evra dok je još bio glumac, dodaje se u izveštaju.

Fotografije koje je par objavio na društvenim mrežama potvrdile su da su boravili u imanju Zelenskog, naveo je Il Tireno.

Korijere dela Sera, još jedan italijanski list, kontaktirao je agenta za nekretnine koji je upravljao imovinom, koji je rekao da "stanari nisu bili Rusi, ali ne mogu da kažem više jer me privatnost sprečava“. Međutim, list navodi da su stanari verovatno ruskog porekla, "ali da odavno imaju prebivalište i možda englesko državljanstvo“.

Od početka rata u Ukrajini, Zelenski poziva EU da uskrati vize ruskim posetiocima. Ruski narod, rekao je on za Vašington post ranije ovog meseca, "treba da živi u svom svetu dok ne promeni svoju filozofiju“.

Još u martu, Zelenski je posebno pozvao italijansku vladu da "blokira sve [ruske] nekretnine, račune i jahte, od Šeherezade do onih najmanjih“, misleći na superjahtu od 140 metara koja navodno pripada rusko bogatašu.

Svi letovi između EU i Rusije obustavljeni su, a blok je u sredu suspendovao bilateralni sporazum o viznim olakšicama sa Rusijom. Suspenzija smanjuje broj novih viza EU ​​dostupnih za Ruse bez potpunog eliminisanja putovanja.

Pored toskanske vile Zelenskog, ukrajinski predsednik i njegov uži krug navodno poseduju obiman portfelj ofšor nekretnina i imovine, uključujući nekoliko skupih rezidencija u Londonu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track