PROGOVORIO PREVODILAC MIHAILA GORBAČOVA! Evo šta je nekadašnji lider SSSR-a mislio o ratu u Ukrajini: Bio je šokiran
Foto: EPA-EFE/BERND VON JUTRCZENKA

ruska invazija na ukrajinu

PROGOVORIO PREVODILAC MIHAILA GORBAČOVA! Evo šta je nekadašnji lider SSSR-a mislio o ratu u Ukrajini: Bio je šokiran

Planeta -

Poslednji sovjetski lider Mihail Gorbačov bio je šokiran i zbunjen ratom u Ukrajini mesecima pre nego što je umro, a posednjih godina bio je psihički skrhan sve lošijim vezama Moskve sa Kijevom, rekao je danas njegov prevodilac.

Pavel Palažčenko, koji je sa pokojnim sovjetskim predsednikom radio 37 godina i bio uz njega na brojnim američko-sovjetskim sumitima, razgovarao je telefonom sa Gorbačovim pre nekoliko nedelja, istakavši da su on i drugi bili zapanjeni time koliko je Gorbačov traumatizovan događajima u Ukrajini.

"To ga je skrhalo emotivno i psihički"

"Ne samo (specijalna vojna) operacija koja je započela 24. februara već cela evolucija odnosa između Rusije i Ukrajine tokom proteklih godina bili su stvarno veliki udarac za njega. Stvarno ga je to skrhalo emotivno i psihički, rekao je Palažčenko u intervjuu za Rojters.

-Bilo nam je vrlo očito u razgovorima s njim da je bio šokiran i zbunjen onim što se događa (nakon što su ruske trupe ušle u Ukrajinu u februaru) iz raznih razloga, dodao je.

"Stav Gorbačova o Ukrajini je bio složen i kontradiktoran"

Predsednik Rusije Vladimir Putin rat punih razmera, koji je započeo ruskom invazijom 24. februara, naziva "posebnom vojnom operacijom".

Palažčenko (73), koji radi u Fondaciji Gorbačov, video je Gorbačova u poslednjih nekoliko meseci njegovog života te je u kontaktu sa njegovom ćerkom Irinom.

Stav nekadašnjeg lidera SSSR-a o Ukrajini bio je složen i kontradiktoran, kaže Palažčenko, jer je pokojni političar još uvek verovao u ideju Sovjetskog Saveza.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track