BRITANSKI OBAVEŠTAJCI: Ukrajinci taktički iznenadili na jugu, pred Rusima je sada konačna odluka
Foto: AP/Efrem Lukatsky

rat u ukrajini

BRITANSKI OBAVEŠTAJCI: Ukrajinci taktički iznenadili na jugu, pred Rusima je sada konačna odluka

Planeta -

Tema najnovijeg izveštaja britanskih obaveštajaca o ratu u Ukrajini bila je ukrajinska kontraofanziva na jugu o kojoj u javnosti nema mnogo informacija.

U redovnom izveštaju koje britansko Ministarstvo odbrane objavljuje na Tviteru, navodi se da ukrajinske snage od 29. avgusta sprovode obnovljene ofanzivne operacije na jugu Ukrajine.

"Jedan element ove ofanzive je kontinuirano napredovanje na širokom frontu zapadno od reke Dnjepar, fokusirajući se na tri osovine unutar oblasti Herson pod ruskom okupacijom", navode Britanci.

Prema njihovim procenama, "operacija ima ograničene neposredne ciljeve, ali su ukrajinske snage verovatno postigle određeni stepenj taktičkog iznenađenja iskoristivši lošu logistiku, administraciju i vođstvo u ruskim oružanim snagama".

"Budući da se borbe takođe nastavljaju u sektorima Donbasa i Harkova, ključna odluka za ruske zapovednike u narednim danima biće gde da upute sve operativne rezervne snage koje mogu da prikupe", ocenjuju operativci britanskog ministarstva.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja