OVO JE SADA NAJJEFTINIJA EVROPSKA DESTINACIJA! Lepa klima i niske cene, idealno za vikend odmor
Foto: Vaggelis Karaiskos/Intime News/Athena Pictures / Shutterstock Editorial / Profimedia

britansko istraživanje

OVO JE SADA NAJJEFTINIJA EVROPSKA DESTINACIJA! Lepa klima i niske cene, idealno za vikend odmor

Planeta -

Atina je rangirana kao najjeftinija lokacija za gradski odmor na kontinentu, ispred tradicionalnih jeftinih istočnoevropskih destinacija.

Analiza desetak tipičnih turističkih troškova za posetioce Velike Britanije pokazala je da su cene u grčkoj prestonici pale za 15 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Troškovi, uključujući hotelski smeštaj za dve noći za par, obroci, karte za atrakcije i cene lokalnog prevoza, iznosili su 207 funti (oko 240 evra), u poređenju sa 218 funti u Lisabonu, koji je na drugom mestu najpovoljnijih destinacija za vikend odmor.

Oba grada su bila daleko ispred destinacija koje su obično poznate po niskim cenama, kao što su Krakov u Poljskoj (219 funti), Riga u Letoniji (220 funti) i Budimpešta u Mađarskoj (221 funti).

To je prvi put u 15 godina da je grad u zapadnoj Evropi najjeftiniji za mini odmor.

Nik Boden, direktor britanske Pošte koja je uradila analizu najjeftinijih destinacija, rekao je Gardijanu da su ustaljeni favoriti poput Pariza, Amsterdama i Venecije možda najbolji izbor među turistima koje su anketirali ali su takođe skupa mesta za posetu.

"Atina i Lisabon su upola jeftiniji i nude sunčanu jesensku klimu kao i niske cene. Naš savet turistima je da urade domaći zadatak i provere cene pre rezervisanja”, rekao je on.

Za Britance izuzetno niske cene u Atini uključuju 38,96 funti (45 evra) za večeru za dvoje sa vinom, 89 funti (103 evra) za dve noći smeštaja u hotelu sa tri zvezdice i 7,79 funti (9 evra) za dvodnevnu kartu za javni prevoz.

Troškovi smeštaja porasli su širom Evrope ranije ove godine pošto je potražnja premašila nivoe pre pandemije nakon popuštanja ograničenja putovanja.

Odvojeno istraživanje Pošte objavljeno u julu pokazalo je da su Sunčani breg u Bugarskoj i Marmaris u Turskoj zajednički najjeftiniji od 16 popularnih evropskih odmarališta za letnji odmor.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track