TOLIKO OD NATO PONOSA: Britanski nosač aviona vredan tri milijarde funti pokvario se svega nekoliko sati posle porinjanja
Foto: Printscreen/YouTube

nije bio podmazan

TOLIKO OD NATO PONOSA: Britanski nosač aviona vredan tri milijarde funti pokvario se svega nekoliko sati posle porinjanja

Planeta -

Nosač aviona Kraljevske mornarice HMS Princ od Velsa vratio se u luku nakon što se pokvario kod ostrva Vajt.

Britanska mornarica obrukala se nakon što se njihov ratni brod vredan 3 milijarde funti svega nekoliko sati posle prvog isplovljavanja jer mu se pokvarila desna elisa.

Brod je napustio pomorsku bazu Portsmut prošle subote na putu za SAD u diplomatske posete i vežbe, uključujući probne letove sa mlaznjacima F-35B.

Zaustavio se kod ostrva u Lamanšu, a mornarica je u petak saopštila da će sestrinski brod HMS Kraljica Elizabeta, vodeći brod flote, isploviti sledeće nedelje da preuzme svoje dužnosti u SAD.

Ubrzo nakon što je Princ od Velsa, vodeći brod NATO-a, isplovio prošle subote, otkriven je mehanički kvar na desnoj osovini.

Polazak broda od 65.000 tona već je odložen prethodnog dana zbog tehničkog problema, ali je doneta odluka da se ipak isplovi.

Nosač je nedavno polako plovio nazad u zaliv Stouks u Hempširu, putujući brzinom od četiri čvora u pratnji tegljača za povratak u mirnije vode.

Izvori u mornarici, koji su kasnije pregledali brod od 65.000 tona, smatraju da je osovina propelera možda oštećena nedostatkom podmazivanja.

Kurir.rs/Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track