01:24

RAT U UKRAJINI JE PROJEKAT ELITE! Pavić: Zapad žele SKOK cena gasa, cilj im je prikriven A SAMO ĆE SE OVA ZEMLJA EVROPE IZVUĆI

KURIR TV

RAT U UKRAJINI JE PROJEKAT ELITE! Pavić: Zapad želi SKOK cena gasa, cilj im je prikriven A SAMO ĆE SE OVA ZEMLJA EVROPE IZVUĆI

Planeta -

Politikolog Aleksandar Pavić tvrdi da elite koje vladaju EU i SAD priželjkuju skok cene gasa jer će to ubrzati zelenu tranziciju i smatra da je sve ovo projekat.

Ruski Gasprom saopštio je da je u potpunosti obustavljena isporuka gasa preko Severnog toka zbog neispravnosti turbine, mada su iz kompanije Simens rekli da to nije razlog za prekid rada.

Ovo je crveni alarm za celu Evropu, i sve one koji nabavljaju energente iz Rusije, a među njima je i Srbija. Iako je do sada Srbija imala povoljne uslove za nabavku energenata, ali kako je isporuka potpuno obustavljena ovo je veliki izazov za sve. Kako cena gasa za ostale u Evropi stalno skače postavlja se pitanje, koliko će zapravo njihova ekonomija moći da izdrži ratno stanje u Ukrajini.

- Nemci već sad izdvajaju ogromnu količinu novca za one koji će skok cena da ugrozi životni standard. Oni govore da će imati dovoljno da prebrode celu zimu, ako štede energiju. Mada najveći problem dolazi na proleće, kad će te rezerve da se isprazne. Ako budu insistirai da ograniče cene nafte, ali i gasa. Rusi su rekli da neće prodavati nikome ko proba da ograniči cene gasa. U tom slučaju bi tada stvarno nastao problem - rekao je Pavić.

Kurir Televizija
foto: Kurir Televizija

- Nemačka ima dovoljno novca da prebrodi zimu, ako ona ne bude suviše oštra. Naravno, ogroman će biti skok cena. Mada to ne znači da će biti tako i za druge evropske države. One će imati još većih problema - rekao je Pavić.

- Mislim da će svi da zavide Mađarskoj. Zapadni mediji su se Sovjetizovali. Za vreme Hladnog rata u Istočnom bloku bilo je cenzure ideološke, ali ovo sada na zapadu je druga priča. Brutalna je cenzura i pitanje je koliko ljudi uopšte svesno da postoji jedna država u EU koja vodi svoju nezavisnu politiku. Elite političke EU žrtvuju svoje stanovništvo zarad geopolitičkog rata protiv Rusije. Moram da podsetim da do rata nije moralo da dođe samo da su Nemačka i Francuska insistirale na sprovođenju Minskog sporazuma - rekao je Pavić.

gasovod, Mađarska
foto: EPA/CLEMENS BILAN, Shutterstock

- Elite koje vladaju EU i demokratska partija koja vlada u SAD priželjkuje i čak su javno rekli da je dobro što skače cena energenata. Jer će to olakšati zelenu tranziciju na alternativne izvore energije. Ovo je projekat - rekao je Pavić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:13

UŽIVO IZ MOSKVE! UKRAJINSKA KONTRAOFANZIVA PROPALA? Boljević: Rusija uništila 48 ukrajinskih tenkova i smaknula 1.200 vojnika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track