NEMAČKI MAGAZIN OTKRIVA: Saveznici ovo Kijevu moraju hitno da isporuče pre zime, a nije oružje!
Ilustracija, Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

analiza

NEMAČKI MAGAZIN OTKRIVA: Saveznici ovo Kijevu moraju hitno da isporuče pre zime, a nije oružje!

Planeta -

Članice NATO-a imaju probleme da Ukrajinu snabdeju sa dovoljno zimskih uniformi i terenske opreme, objavio je nemački časopis Špigl. Kijev je očigledno pozvao blok da hitno obezbedi neophodnu opremu pre nego što nastupi hladno vreme.

Prema magazinu, ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov je krajem jula napisao pismo generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, pozivajući vojnu alijansu da obezbedi hladne terenske šatore zajedno sa odećom za čak 200.000 ukrajinskih vojnika. Uniforme i oprema treba da budu isporučeni što je pre moguće, dodao je ministar, navodi magazin.

Nekoliko zemalja NATO-a je od tada pretraživalo svoja skladišta u potrazi za potrebnim zalihama. Organizacija je za Špigl potvrdila da je u kontaktu sa državama članicama po tom pitanju. Prema izveštajima koje citira Špigl, do sada su SAD i Kanada, kao i Švedska i Finska, koje tek treba da se pridruže vojnoj grupi, zajedno obećale isporuke koje bi mogle da pokriju do 50 odsto zahteva Ukrajine.

Međutim, vojni zvaničnici različitih članica NATO-a tvrde da je većina zaliha njihovih nacija rezervisana za nacionalne armije, kaže Špigl. Odbrambeni savez je navodno ponudio da zameni uniforme i opremu koju su države članice predale Kijevu, koristeći takozvani fond NATO-a, u iznosu od 40 miliona dolara.

Nemačka takođe navodno planira da se pridruži tim naporima, iako se ranije mučila da opremi svoje trupe neophodnom opremom, kaže Špigl. Slanjem zimske odeće i opreme za terenske kampove, Berlin bi mogao da da „važan doprinos” odbrani Ukrajine uoči zime koja se približava, rekla je ministarka odbrane Kristin Lambreht.

Prema Špiglu, nemačka vojska je „prilično kritična” prema ideji predaje svoje opreme Ukrajini. Sama Lambrehtova je ranije više puta izjavila da će nemačke oružane snage – Bundesver – dostići granice onoga što mogu da daju kada je u pitanju oružje.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track