IGRAMO SE SA VATROM OVDE! Šef IAEA tvrdi da je opasnost u Zaporožju velika, Rusija traži dodatna objašnjenja izveštaja
Foto: EPA-EFE/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY

rat u ukrajini

IGRAMO SE SA VATROM OVDE! Šef IAEA tvrdi da je opasnost u Zaporožju velika, Rusija traži dodatna objašnjenja izveštaja

Planeta -

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je CNN-u da je situacija u nuklrearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini "veoma zabrinjavajuća" i upozorio: "Igramo se sa vatrom".

"Situacija je i dalje vrlo zabrinjavajuća", rekao je Grosi. “Granatiranje se nastavlja, tako da smo i dalje suočeni sa vrlo velikom opasnošću. Činjenica je da postoji kontinuitet napada i granatiranja, namerno ili ne, svesno ili nesvesno, ljudi pogađaju nuklearnu elektranu, najveću u Evropi. Stoga moram reći da opasnost i dalje postoji.”

Grosi je ocenio da je neophodno momentalno osigurati zonu bezbednosti, gde neće biti bombardovanja. "Neka vrsta mehura oko postrojenja", rekao je on i dodao da će IAEA raditi na što skorijem obezbeđivanju zone nuklearne bezbednosti jer je "nuklearna bezbednost neophodna. Igramo se sa vatrom ovde".

Takođe je naglasio da mora da postoji razlika između zone demilitarizacije i stvaranja "nuklearne bezbednosne zone".

"Ovde govorimo o trenutnom uspostavljanju nuklearne bezbednosne i bezbednosno-zaštitne zone, što je možda skromnije od potpune demilitarizacije područja, ali izuzetno efikasno u dogovoru svih strana da se izbegne bilo kakvo ciljanje elektrane, bilo kakvo granatiranje postrojenja, bilo kakva upotreba bilo kojeg sredstva i kalibra u smeru postrojenja", rekao je Grosi.

Sa druge strane, Rusija je zatražila "dodatna pojašnjenja" od delovima izveštaja IAEA o Zaporožju.

UN-ova agencija pozvala je da se zaustavi granatiranje u blizini elektrane i upozorila da postoji hitna potreba za uspostavlanjem bezbednosne zone oko postrojenja.

Lavrov je Interfaksu rekao da Moskva traži više informacija o nalazima IAEA-e i da je poslala zahtev za pružanje dodatnih informacija.

"Postoji potreba za dodatnim objašnjenjima jer postoji niz pitanja u izveštaju. Neću ih sada nabrajati, ali smo zatražili pojašnjenja od glavnog direktora IAEA-e", rekao je Lavrov.

U međuvremenu, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je Zapad da vrši pritisak na misiju IAEA-e.

Ruska agencija RIA Novosti citirala je Zaharovu koja je rekla da je Rusija IAEA-i dostavila sve podatke o izvoru granatiranja i postavlja pitanje zašto ta organizacija u svom izveštaju nije navela Ukrajinu kao izvor napada na nuklearnu elektranu.

Takođe je rekla da Ukrajina koordiniše svoje napade na postrojenje uz pomoć Sjedinjenih Država i drugih zapadnih država.

Ukrajina sve to demantuje i optužuje Rusiju da granatira nuklearku.

Kurir.rs/CNN/Rojters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track