ALBANIJA PREKINULA SVE ODONOSE SA IRANOM Edi Rama: Diplomate imaju 24 sata da HITNO napuste zemlju
Foto: Zorana Jevtić

hakerski napad

ALBANIJA PREKINULA SVE ODONOSE SA IRANOM Edi Rama: Diplomate imaju 24 sata da HITNO napuste zemlju

Planeta -

Albanija prekida diplomatske odnose sa Iranom i naredila je iranskim diplomatama i osoblju ambasade da napuste zemlju u roku od 24 sata nakon što je ovog leta izvela veliki sajber napad na zemlju, saopštio je albanski premijer Edi Rama.

„Ovaj ekstremni odgovor je u potpunosti srazmeran ozbiljnosti i riziku sajber napada koji je pretio da osakati javne usluge, izbriše digitalne sisteme i hakuje vladine evidencije, ukrade vladine elektronske komunikacije na intranetu i oslobodi haos i nesigurnost u zemlji“, navodi se u saopštenju. na izveštaj.“ rekao je Edi Rama za Rojters.

Open Balkan, Aleksandar Vučić, Edi Rama
foto: Kurir Televizija

„Savet ministara je odlučio da odmah suspenduje diplomatske odnose sa Islamskom Republikom Iran“, rekao je Rama. Prema njegovim rečima, napad nije bio uspešan. "Šteta se može smatrati minimalnom u poređenju sa ciljevima agresora. Svi sistemi su ponovo bili potpuno funkcionalni nakon napada i nijedan podatak nije nepovratno izbrisan", objasnio je on.

Teheran, Iran
foto: EPA/ Abedin Taherkenareh

U julu mesecu dogodio se sajber napad u Albaniji, koji je na neko vreme paralizovao vladine veb stranice, a morali su da budu zatvoreni i onlajn vladini servisi.

Prošlog meseca, firma za sajber bezbednost Mandiant ocenila je da je julski napad izveo Iran, iako je Rusija verovatno bila osumnjičena, kako su objavili mnogi američki mediji. SAD su oštro osudile sajber napad.

Tirana
foto: Printscreen Youtube/Satya Mahapatra

Odnosi između Albanije i Irana su zategnuti godinama, zbog toga što je Tirana bila domaćin iranskoj levičarskoj opozicionoj grupi Mudžahedin-e Kalk (MEK), poznatoj kao Organizacija narodnih mudžahedina Irana. Albanija, koja je takođe članica NATO-a od 2009. godine, pristala je da ugosti oko 3.000 članova grupe na zahtev SAD i UN 2013. godine.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track