POTEZ RUSKE BANKE IZNENADIO SVE: Imaju sistem da zaobiđu SVIFT, evo kako će se sve odraziti na dolar! VIDEO
Foto: Shutterstock

finansije

POTEZ RUSKE BANKE IZNENADIO SVE: Imaju sistem da zaobiđu SVIFT, evo kako će se sve odraziti na dolar! VIDEO

Planeta -

Ruska državna banka VTB objavila je da je uspostavila sistem za slanje novčanih transfera u Kinu u juanima bez korišćenja SVIFT sistema za razmenu poruka, zaobilazeći međunarodne sankcije i izazivajući strah od povećane saradnje Kine i Rusije, prenosi Foks njuz

„Ovo je još jedan primer rastućeg rusko-kineskog strateškog partnerstva“, rekla je Rebeka Kofler, bivša obaveštajna službenica DIA i autorka „Putinovog priručnika: tajni plan Rusije za poraz Amerike“, rekla je za Foks Njuz Digital. „Pokretanjem transakcija zasnovanih na juanima sa Kinom, Rusija pomaže Pekingu u igri da da zameni američki dolar kao dominantnu međunarodnu valutu i ​​sredstvo razmene do 2049.

Najava VTB-a dolazi pošto je potražnja za juanom u Rusiji porasla od invazije te zemlje na Ukrajinu ranije ove godine, što je dovelo do američkih i zapadnih sankcija Rusiji koje imaju za cilj da odseku Moskvu od globalnog finansijskog sistema.

Ali Kina je pojačala svoje partnerstvo sa Rusijom kako bi pomogla da se popuni praznina.

„Iako Rusija i Kina nisu prirodni saveznici, politika Bajdenove administracije je spojila ova dva američka protivnika“, rekao je Kofler. „Uklanjanje ruskih banaka iz SVIFT-a i sveobuhvatne sankcije koje su uvedene Rusiji da kazni Putina zbog vođenja rata protiv Ukrajine mogu biti privlačne sa moralnog stanovišta Vašingtonu, ali ne samo da su nepraktične, već će imati razorne posledice po ulogu američki dolar u globalnom finansijskom sistemu na duži rok“.

Izvršni direktor VTB Andrej Kostin je proslavio tu realnost, tvrdeći da će taj potez pomoći ruskim preduzećima da rade sa Kinom umesto da trguju evrima ili dolarima.

„Nova realnost dovodi do masovnog odbijanja upotrebe dolara i evra u međunarodnim plaćanjima“, rekao je Kostin u saopštenju, a prenosi Rojters. „Pokretanje sistema transfera juana značajno će pojednostaviti rad ruskih kompanija i pojedinaca sa kineskim partnerima, povećavajući popularnost juana u našoj zemlji.

Maksimalni pojedinačni transfer novca na novom sistemu je 20 miliona rubalja, ili 328.677 dolara, dok je mesečni maksimum postavljen na 100 miliona rubalja.

Razvoj alternativa SVIFT-u i dolaru mogao bi da ima posledice i van Rusije i Kine, upozorio je Kofler.

„Nenamerni efekat američke politike sankcija je smanjenje poverenja među nezapadnim nacijama u američki dolar kao glavnu valutu globalne trgovine i finansija“, rekla je ona. „Čak i Indija sada razmatra korišćenje SVIFT alternativa.“

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track