IMAMO DOBRE VESTI IZ HARKOVSKE OBLASTI: Zelenski se pohvalio napredovanjem ukrajinske vojske
Foto: EPA/Sergey Dolzhenko

rat u ukrajini

IMAMO DOBRE VESTI IZ HARKOVSKE OBLASTI: Zelenski se pohvalio napredovanjem ukrajinske vojske

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je juče da su ukrajinske snage povratile više mesta u Harkovskoj oblasti na severoistoku Ukrajine od ruskih snaga, bez davanja detalja.

-Ove nedelje imamo dobre vesti iz Harkovske oblasti, rekao je Zelenski u svom video obraćanju objavljenom preko društvenih mreža.

Odbijajući da navede imena on je rekao da su to mesta gde se vratila ukrajinska zastava.

Poslednjih dana posmatrači su govorili o navodnom prodoru ukrajinskih snaga u regionu Harkova ali te informacije nisu mogle da se provere iz nezavisnih izvora, navodi Frans pres.

Harkov
Harkovfoto: EPA/SERGEY KOZLOV

Ukrajina nedelju dana vodi kontraofanzivu na jugu svoje teritorije, za koju takođe tvrdi da ima uspeha, dok Moskva saopštava da nanosi teške gubitke svom protivniku.

Harkovska oblast je pod delimičnom okupacijom ruske vojske od početka invazije 24. februara. Istoimeni grad, drugi po veličini u Ukrajini redovno je na meti granatiranja, ali ruske snage nisu nikad uspele da ga zauzmu.

Zapadni mediji javljaju da je Ukrajina pokrenula iznenadni kontranapad u severoistočnoj regiji Harkiv, dok istovremeno ukrajinske snage napadaju ruske jedinice na jugu zemlje.

Harkov
Harkovfoto: EPA/ SERGEY KOZLOV

Zvaničnik koji predstavlja Narodnu Republiku Donjeck Daqnil Bezsonov koja je pod ruskom kontrolom, rekao je u utorak da su ukrajinske snage ‘opkolile‘ Balakliju, grad na istoku s populacijom od 27.000 ljudi koji se nalazi između Harkova i Izjuma, koji kontrolišu ruske snage.

- Ukrajinske oružane snage, danas su, nakon dugotrajne pripreme artiljerije, započele napad na Balakliju, saopštio je Bezsonov na Telegramu.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track