AMERIKA, ZEMLJA SLOBODA: Besplatni lekovi za prevenciju HIV-a kose se sa verskim osećanjima i promovišu homoseksualno ponašanje?!
Foto: EPA/ RUNGROJ YONGRIT

jadno

AMERIKA, ZEMLJA SLOBODA: Besplatni lekovi za prevenciju HIV-a kose se sa verskim osećanjima i promovišu homoseksualno ponašanje?!

Planeta -

Planovi američkih vlasti da besplatno pokrivaju glavni lek za prevenciju HIV-a (PrEP) krše pravo na versku slobodu, ocenio je sudija iz Teksasa.

Poslodavci su dužni da pokriju određene preventivne usluge i lekove u svojim planovima osiguranja, prema zakonu SAD. Ali, grupa teksaških hrišćana podnela je tužbu 2020. zbog besplatnog leka protiv HIV-a, tvrdeći da lek može da "olakša ili podstakne homoseksualno ponašanje“.

Takozvani PrEP se preporučuje odraslima koji su pod visokim rizikom od zaraze HIV-om. Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, ovaj lek može da smanji rizik od infekcije za čak 99% kada se uzima kako je propisano.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pripisuje njegovu sve veću upotrebu kao ključni faktor u opadanju HIV infekcija. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, oralna izdanja leka koristilo je više od 600.000 ljudi u 76 zemalja.

Tužioci u Teksasu su tvrdili da je sistem po kojem savezna vlada odlučuje koje preventivne usluge moraju biti pokrivene planovima osiguranja poslodavaca neustavan.

Tužba koju je podneo advokat iz Ostina Džonatan Mičel – koji je zaslužan za osmišljavanje zabrane abortusa u državi posle šeste nedelje – okuplja samoproglašene hrišćanske kompanije i poslodavce.

Jedan tužilac u ovom slučaju, dr Stiven Hoci, tvrdio je da bi pokrivanje PrEP lekova za njegove zaposlene bilo u suprotnosti sa njegovim "iskrenim verskim uverenjima“.

Lekar, koji je megadonator Republikanske stranke i čest parničar u ime konzervativnih razloga, tvrdi da uobičajeni lekovi koji se izdaju bez recepta takođe mogu da "olakšaju ili podstaku homoseksualno ponašanje“.

Tužitelji su takođe napisali da im takav lek "ne treba i ne žele ga“ jer su u "monogamnim odnosima sa svojim supružnicima“ i oni, niti bilo ko od članova njihove porodice "ne učestvuju u ponašanju koje prenosi HIV“ .

Podaci CDC-a pokazuju da je svaki peti novi slučaj HIV-a u SADA registrovan među ženama, pri čemu velika većina dolazi kroz heteroseksualni kontakt. Međutim, okružni sudija Rid O'Konor presudio je da vlada ne može da zahteva od "privatnih, verskih korporacija“ da pokriju lek "bez podele troškova i bez verskih izuzeća“.

Napisao je da je PrEP konkretno prekršio ustavna prava tužilaca prema Zakonu o vraćanju verskih sloboda (RFRA). Na taj zakon se često pozivaju protivnici abortusa i transrodnih sloboda.

Medicinski stručnjaci su ranije osudili tužbu kao pretnju celom okviru pokrivenosti preventivnih usluga.

Američko medicinsko udruženje i koalicija od 60 medicinskih organizacija napisali su u julu da bi jedna negativna presuda mogla značiti da bi "pacijenti izgubili pristup vitalnim preventivnim zdravstvenim uslugama, kao što su skrining za rak dojke, kolorektalni rak, rak grlića materice, bolesti srca, gojaznost, dijabetes , preeklampsija i sluh".

Očekuje se da će savezna vlada uložiti žalbu na presudu.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track