ČARLS SUTRA POSTAJE KRALJ! Evo kada će biti sahranjena kraljica Elizabeta
Foto: EPA / Stringer

operacija londonski most

ČARLS SUTRA POSTAJE KRALJ! Evo kada će biti sahranjena kraljica Elizabeta

Planeta -

Britanska kraljica Elizabeta II preminula je danas u dvorcu Balmoral i britanske vlasti odmah će pokrenuti Operaciju ‘Londonski most‘, protokol koji je unapred pripremljen. Ovo su najvažniji delovi dokumenta koji je 2021. godine procurio u javnost.

Odmah po objavi smrti, sastaće se parlament Velike Britanije kao i oni Škotske, Valsa i Severne Irske. Potom će premijerka da da izjavu, dok ostali članovi vlade neće u tom prvom trenutku smeti da nastupaju u javnosti. Posle toga će ih na audijenciju primiti novi vladar, kralj Čarls.

Članovi parlamenta odaće počast kraljici u Donjem domu parlamenta dan nakon smrti, a parlament će prestati sa radom na deset dana.

Prema Politicu, dan nakon kraljičine smrti, odnosno na Dan D+1, u palati St Džejms će se sastati Pristupno veće koje će Čarlsa proglasiti novim vladarom. Tome će svedočiti stotine ljudi, premijerka i neki ministri, koji će biti zamoljeni da nose crne frakove i crne kravate.

Kraljevska porodica će objaviti planove za sahtanu, koja će se najverojatnije održati 10 dana nakon kraljičine smrti. Sahrana će se održati u Vestminsterskoj opatiji, a toga dana tačno u podne biće održana nacionalna dvominutna ćutnja.

Kurir.rs/Jutarnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track