SMRT KRALJICE ELIZABETE DRUGE: Ovako će izgledati 10 dana žalosti za najvoljenijim monarhom! Saopšten i protokol sahrane
Foto: Shutterstock

tuga u velikoj britaniji

SMRT KRALJICE ELIZABETE DRUGE: Ovako će izgledati 10 dana žalosti za najvoljenijim monarhom! Saopšten i protokol sahrane

Planeta -

Britanska kraljice Eliazbeta II preminula je u četvrtak kasno popodne u svojoj letnjoj rezidenciji u Škotskoj. Britanski mediji prvo su objavili saopštenje o njenom teškom zdravstvenom stanju, da bi posle nekoliko sati tišne i zvanično saopšteno da je preminula.

Britanski mediji doneli su i prve detaljne opise kako će izgledati dan žalosti kojiće trajati 10 dana i detaljni opis šta će se dešavati u svih 10 dana

Dan 1

Savet za pristupanje – koji je formiran od svih tajnih savetnika, velikih državnih oficira, lorda, gradonačelnika, visokih komesara kraljevstva i određenih visokih državnih službenika – biće sazvan u Bakingemskoj palati. Tamo će proglasiti kralja Čarlsa za novog suverena, iako će on imati opciju da promeni ime.

Ima pravo da izabere „kraljevsko“ ime iz svog hrišćanskog ili srednjeg imena, što znači da bi mogao postati kralj Filip, Artur ili Džordž umesto kralj Čarls III.

Čarls će se zakleti da će 'neprikosnoveno održavati i čuvati pravo protestantske religije u Škotskoj, stoji u zakletvi koju je položio svaki novi monarh od Džordža I 1714. godine.

Od svih muškaraca koji prisustvuju ceremoniji očekuje se da nose salonska odela sa crnim ili tamnim kravatama. Ne mogu se nositi medalje ili ordenje.

Sledeći u redu za tron je princ Vilijam (39), a slede njegova deca, princ Džordž (osam), princeza Šarlot (šestogodišnja) i princ Luis (3) sa Vilijamovim bratom, princom Harijem (37), nakon toga.

Čarlsova supruga Kamila, vojvotkinja od Kornvola, zvanično će postati kraljica supruga, nakon što je kraljica Elizabeta II dala pečat da to bude slučaj.

Proklamacija o pristupanju će biti pročitana naglas i potpisana, pre nego što bude pročitana javnosti u Sent Džejms palati i drugim gradovima uključujući Edinburg, Kardif i Belfast.

Pozdrav iz 41 topa biće ispaljen u Hajd parku u pravcu Saveta, koji će trajati skoro sedam minuta. Nakon toga, nacionalni političari će se zakleti na vernost novom vladaru.

Oko podneva poslanici će početi da odaju počast u Donjem domu, na čelu sa premijerom.

Oko 15:30, premijer i kabinet će otići u Bakingemsku palatu na audijenciju kod kralja Čarlsa, ali supružnici neće biti dozvoljeni.

Dan 2

Pošto se kovčeg sa telom preminule kraljice Elizabete II nalazi u palati Balmoral, operacija Jednorog se nastavlja. Veruje se da će telo Njenog Veličanstva ležati u Holirudhausu, gde je tradicionalno čuva Kraljevska četa Gerendira.

Kovčeg bi se zatim mogao biti odneti uz Kraljevsku milju do katedrale St Giles's, a onda smmešten u Kraljevski voz na stanici Veverli, gde će se prebaciti do Londona. Očekuje se da će se veliki broj građana okupiti na pružnim prelazima i na staničnim peronima duž cele zemlje dok voz prolazi.

Ako putovanje vozom ne bude moguće, veruje se da će zvaničnici preći na operaciju Overstud, u okviru koje bi kovčeg bio prenet u London avionom sa aerodroma Aberdin. Kada stigne u London, kraljičino telo će biti odneto u Bakingemsku palatu, gde će njen kovčeg biti izložen u prestonoj sali. Njeno Veličanstvo Elizabeta II je živela u Vindzoru od izbijanja pandemije koronavirusa 2020. i bila je u Balmoralu samo tokom letnjeg raspusta. Da je bila u Vindzoru kada je umrla, njeno telo bi automobilom prebačeno u Bakingemsku palatu. Da je bila Sandringem u Norfolku, njeno telo bi kraljevskim vozom odneto u London.

Dan 3

Novi kralj Čarls počeće turneju po Velikoj Britaniji, koja će početi posetom Vestminster holu i Domu parlamenta.

Tamo će poslanici dati „ saučešće“.

Njegova sledeća stanica biće Edinburg da poseti škotski parlament, nakon čega će uslediti parastos u St. Giles katedrali .

Dan 4

Kralj Čarls će zatim odleteti u Severnu Irsku, gde će članovi parlamenta dati još jednom saučešće, ovog puta u zamku Hilsboro, rezidenciji državnog sekretara za Severnu Irsku i zvaničnoj rezidenciji monarha dok je u Severnoj Irskoj .

Dan 5

Kovčeg sa kraljičinim telom će napustiti Bakingemsku palatu i biti odneti u Vestminstersku palatu. Procesija će biti prva velika vojna parada nakon smrti Njenog Veličanstva. Sličan polagani marš za Kraljicu Majku 2002. uključivao je 1.600 ljudi i protezao se pola milje. Smatra se da ruta može da primi oko milion ljudi.

Kada ona stigne,Vestminstersku palatu biće služen parastos.

Dani od šestog do devetog

Počinje sa Operacijo pero. Njen kovčeg će se nalaziti na tamnom katafalku - ukrašenom drvenom okviru koji drži kovčeg ugledne osobe tokom sahrane kako bi javnosti bilo lakše da vidi kovčeg.

Vestminster Hol biće otvoren za javnost 23 sata dnevno, ali će prvi posetioci VIP osobe. Biće im dati vremenski termini da odaju počast.

U međuvremenu, Čarls će otići u Vels na poslednju deonicu svoje turneje po Velikoj Britaniji. On će posetiti velški parlament pre parastosa u katedrali Landaf u Kardifu.

Odeljenje za transport, unutrašnje poslove i granične snage imaju planove za broj Britanaca i stranih turista koji se očekuju u Londonu u ovom periodu.

Prevoz za London će takođe biti uključen kako bi se obezbedilo dovoljno podzemnih i autobuskih linija. Veruje se da bi moglo da stigne više od milion ljudi.

Policijsko prisustvo će verovatno biti otkazano, ali postoji zabrinutost oko toga odakle će se dobiti veliki broj potrebnih redara.

Dan 10

Dan kraljičine sahrane. To će biti 'Dan nacionalne žalosti' - iako neće biti službeni praznik. Da je dan pao na radni dan, na poslodavcima bi bilo da odluče da li osoblje može imati slobodan dan, ali neće biti diktata koji bi to nalagao. Državna sahrana će se održati Vestminsterskoj opatiji, koja će kulminirati dvominutnom tišinom širom nacije u podne.

Očekuje se da će prisustvovati oko 2.000 ljudi.

Kada se kovčeg ponovo pojavi, nosači će ga staviti na zeleni lafet koji je korišćen za kraljičinog oca, njegovog oca i oca njegovog oca, a 138 mlađih mornara će spustiti glave na grudi i povući.

Povorka će zatim krenuti od ugla Hajd parka, i ići 23 milje putem do zamka Vindzor, gde se nalaze tela britanskih suverena. Kraljevska porodica će je čekati, stojeći na travi. Unutar kapele Svetog Đorđa, lift će kovčeg sa kraljičinim telom spustiti do grobnice, a kralj Čarls će ispustiti šaku crvene zemlje iz srebrne činije.

Njeno Veličanstvo biće sahranjeno pored svog voljenog supruga princa Filipa.

Kurir.rs/Daily mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track