KRALJICA ELIZABETA SEDAM DECENIJA BILA NA TRONU: Krunu je preuzela na dan kada joj se dogodila velika TRAGEDIJA!
Foto: Profimedia

Svet se oprašta od monarha sa najdužom vladavinom u istoriji Velike Britanije

KRALJICA ELIZABETA SEDAM DECENIJA BILA NA TRONU: Krunu je preuzela na dan kada joj se dogodila velika TRAGEDIJA!

Planeta -

Kraljica Elizabata Druga preminula je danas, saopštila je Bakingemska palata. Svet se oprašta od monarha sa najdužom vladavinom u istoriji Velike Britanije, nesvakidašnje žene čije ime ostaje upisano u istoriji - zauvek

Kraljica Elizabeta Druga postala je 2015. britanski suveren sa najdužom vladavinom. Na prestolu je dotada provela 23.226 dana, 16 časova i 30 minuta.

Kraljica Elizabeta II rođena je kao prvo dete princa Alberta od Jorka i Ledi Elizabet Bovs-Lion, 21. aprila 1926. godine u Londonu. Odrasla je uz titulu princeze i oslovanjavanje "vaša kraljevska visosti". Sa tri godine našla se na naslovnoj strani "Tajmsa".

U to vreme bila je treća u redu nasledstva, posle strica Edvarda i oca Džordža. A nakon što je 1936. godine kralj Edvard VIII abdicirao, a njen otac postao kralj Džordž VI, došla je do mesta naslednice prestola.

Kraljica je rasla uz četiri godine mlađu sestru Margaretu, vaspitavala ih guvernanta, ali pod nadzorom njihove majke. Imala je poseban nadimak Lilibet po kojem je njena praunuka, ćerka princa Harija i Megan Markl, Lilibet Dajana skoro vek kasnije dobila ime.

Kraljica Elizabeta
foto: EPA/ Teresa Suarez

Tokom Drugog svetskog rata morala je sa porodicom da napusti London, a jedina je žena iz kraljevske porodice koja je prošla vojnu obuku. Obučavana je kao "No 230873 Second Subaltern Elizabeth Windsor", u vojci je bila vozač i mehaničar.

Veliki sukob učinio ju je jedinim živim šefom države koji je učestvovao u Drugom svetskom ratu, a Elizabetu i danas možemo da vidimo za volanom.

Princeza Elizabeta se 20. novembra 1947. udala za grčko-danskog princa Filipa, a pet godina nakon toga izgubila je oca, kralj Džordž VI je preminuo.

Usledio je logičan nastavak, Elizabeta je preuzela presto, pa je krunisana 2. juna 1952. godine u Vestminsterskoj opatiji. Uzela je vladarsko ime Elizabeta II, a braku sa vojvodom od Edinburga dobila četvoro dece, Čarlsa, Anu, Endrua i Edvarda. Dan njenog krunisanja je i jedan od najtužnijih dana u njenom životu jer je tada njen otac preminuo.

Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

Elizabeta ne samo da je monarh sa najdužom vladavinom već i vladar koji privlači veliku pažnju. Neko bi rekao očekivano, ali kraljica radi to na poseban način. Izdvojo se i stil oblačenja poznat kao kraljičin stil-čine ga kostimi i elegantne haljine, šeširi, frizura koja se godinama ne menja i diskretna šminka.

Uz političku stranu njene vladavine, koja je danas i najznačajnija, često su se uz njeno ime vezivale i tabloidne priče. Tako je Elizabeta zaradila titulu "zle svekrve" , za vreme braka njenog sina princa Čarlsa i pokojne princeze Dajane, ali i žene koja na britanskom dvoru drži sve pod kontrolom.

Elizabeta ima brojne potomke, a njena praunuka, princeza Šarlot Elizabet Dajana, nosi njeno ime. Mnogi kažu da devojčica veoma liči na prabaku.

Kurir.rs/Žena Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track