ČARLS ZVANIČNO PROGLAŠEN KRALJEM: Počinje nova era, Velika Britanija dobila NOVOG MONARHA
Foto: Screenshot BBC

velika britanija

ČARLS ZVANIČNO PROGLAŠEN KRALJEM: Počinje nova era, Velika Britanija dobila NOVOG MONARHA

Planeta -

Kraljica Elizabeta II preminula je u četvrtak u 96. godini života, a njen sin Čarls je danas zvanično proglašen za kralja na sastanku Saveta za pristupanje.

Proglašenju prisustvuje njegov sin princ Vilijam, a događaj se prvi put u istoriji prikazuje u televizijskom prenosu.

Savetu prisustvuju i pozvani tajni savetnici, koji služe ministrima u vladi, a prisutno je i svih šest živih bivših britanskih premijera.

kralj Čarls
kralj Čarlsfoto: Screenshot BBC

Naslednik princ Vilijam i kraljica supruga Kamila su među onima koji su na jutrošnjoj ceremoniji zvanično proglasili Čarlsa za kralja Čarlsa III.

proglašenje Čarlsa za kralja
proglašenje Čarlsa za kraljafoto: Screenshot BBC
proglašenje Čarlsa za kralja
proglašenje Čarlsa za kraljafoto: Screenshot BBC

Nova premijerka Velike Britanije Liz Tras se pridružila u potpisivanju deklaracije kojom se Čarls zvanično priznaje kao kralj.

Neće svima biti dopušteno da učestvuju na zatvorenom sastanku Saveta u drugom delu ceremonije.

kralj Čarls
kralj Čarlsfoto: Screenshot BBC

Kralj je prisustvovao i drugom delu sastanka kako bi dao deklaraciju i potpisao zakletvu da će štititi bezbednost Crkve Škotske i kontinuitet vlade.

Nakon sastanka, Glavna proklamacija kojom se Čarls proglašava suverenom pročitana je u 12 sati po našem vremenu sa balkona u Sent Džejms palati u centru Londona.

Neobično je to što će Donji dom parlamenta održati sednicu u subotu kako bi se omogućilo visokim poslanicima da polože zakletvu na vernost kralju Čarlsu III.

Drugi proglas će biti pročitan u Londonu na Kraljevskoj berzi, Dalji proglasi će biti pročitani u Škotskoj, Severnoj Irskoj i Velsu u nedelju u podne.

Zakonom iz 1701. uređeno je da novi monarh nasleđuje presto automatski, a deklaracijom Saveta se potvrđuje ime i identitet novog kralja i službeno objavljuje koje će ime nositi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja