ČARLS III NEĆE DUGO BITI KRALJ? Ekspert za pitanja monarhije: Sadašnji vladar je već ostavio dovoljan doprinos svetu! VIDEO
Foto: Printscreen SkyNews

procena

ČARLS III NEĆE DUGO BITI KRALJ? Ekspert za pitanja monarhije: Sadašnji vladar je već ostavio dovoljan doprinos svetu! VIDEO

Planeta -

Vladavina kralja Čarlsa III može biti jedna od najkraćih ikada, ali će istorija „biti ljubazna“ prema njemu jer je već dao „izvanredan“ doprinos svetu, rekao je kraljevski stručnjak.

Kraljevski pisac Robert Džobson rekao je da je "radoholičar" Čarls bio "kralj u senci" poslednjih godina nakon što je preuzeo više državnih dužnosti tokom 14-časovnih radnih dana.

Pišući za San, autor je istakao kako je Čarls stupio na mesto kraljice u njenim kasnijim godinama i preuzeo većinu teškog posla za monarhiju u zemlji i inostranstvu, posebno nakon njenog poslednjeg leta na duge relacije 2011.

Džobson, autor knjige Čarls: Naš budući kralj – misli, nade i snovi, rekao je: „Verujem da će istorija biti ljubazna prema kralju Čarlsu III.

„Nema sumnje da će njegova vladavina biti kratka, možda jedna od najkraćih ikada. Kao rezultat toga, njegovo vreme na prestolu neće biti značajno u istorijskom smislu.

„Ipak, njegov doprinos svetu tokom čitavog života svakako je bio izuzetan.

„Njegovo nasleđe, bilo kao princa ili kao kralja, verovatno će biti nasleđe kraljevskog filozofa, hrabrog čoveka spremnog da rizikuje – pa čak i da bude ismejan – za ono što vidi kao veće dobro.

„Njegovo nesebično i nepokolebljivo zalaganje za svetski mir i globalnu održivost – tako važno za njega kao naslednika – nastaviće se tokom njegove vladavine.

„Kralj Čarls neće uzmicati od bitnih tema. Ustavni monarh znači suveren koji vlada, ali ne vlada – ali ništa ih ne sprečava da vode".

Kritičari Čarlsa su ga optužili da je plovio blizu vetra kada je reč o njegovim intervencijama u velikim pitanjima.

Ali autor je rekao da nikada nije intervenisao na stranački način i da je uvek delovao u okviru svojih ustavnih nadležnosti.

I veruje da će kao kralj Čarls biti lider, dodajući: „Čarls nikada neće prekršiti ustavna pravila, ali za njega je liderstvo najvažnije. On nije sledbenik.

„On je dobar slušalac koji ulaže ogromne muke da bude u vrhu globalnih poslova, različitih kultura i religija.

„Ali ključ njegovih liderskih kvaliteta sumirao je bivši stariji član kraljevskog doma: 'On zna da ima jedinstvenu sposobnost kao neko ko može da sazove važne ljude koji inače ne bi sedeli u sobi zajedno'.

Kurir.rs/San

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja