DAJANU U ČUVENOM INTERVJUU PITALI DA LI SEBE VIDI KAO KRALJICU: Ovo je iskren odgovor princeze od Velsa
Foto: Profimedia / HUTCHINSON

KRALJEVSKA PORODICA

DAJANU U ČUVENOM INTERVJUU PITALI DA LI SEBE VIDI KAO KRALJICU: Ovo je iskren odgovor princeze od Velsa

Planeta -

Sa vestima o smrti kraljice Elizabete koja je preminula u četvrtak, mnogi su se prisetili i tragične smrti prenceze Dajane.

-Volela bih da budem kraljica ljudskih srca, u srcima ljudi, ali ne vidim sebe kao kraljicu ove zemlje, rekla je princeza Dajana novinaru Martinu Baširu u svom čuvenom TV intervjuu 1995. godine.

Iako je do tada već bila formalno odvojena od svog muža skoro tri godine, to je bila bomba koja je odjeknula širom nacije, podseća Njujork post.

princeza Dajana
princeza Dajanafoto: Pritnscreen

I bilo je to predviđanje koje se pokazalo tačnim. Kada su se Dajana i princ Čarls razveli osam meseci kasnije, princeza se odrekla prava da bude sledeća kraljica Engleske. Takođe je morala da se odrekne titule "HRH" (Njeno Kraljevsko Visočanstvo). Nakon razvoda, dogovoreno je da njena nova titula bude Dajana, princeza od Velsa.

Iako je kraljica bila voljna da dozvoli Dajani da zadrži titulu NJKV, prema nekim izveštajima, princ Čarls je insistirao da odustane.

princeza Dajana i princ Čarls
princeza Dajana i princ Čarlsfoto: Printscreen/Youtube

U vreme razvoda, palata je zagonetno saopštila da će princeza Dajana i dalje biti "smatrana kao član kraljevske porodice".

Ali da li bi smrt kraljice Elizabete uticala na Dajaninu titulu da princeza nije poginula u saobraćajnoj nesreći 1997.?

-Ona bi zadržala svoju titulu princeze od Velsa, jer je to bio deo prvobitnog sporazuma o razvodu, rekao je za Post stručnjak za ustav, dr Robert Moris sa Ustavne jedinice Univerzitetskog koledža u Londonu.

Međutim, da se princeza ponovo udala, izgubila bi svoju titulu i najverovatnije bi se vratila da bude lejdi Dajana. Kako je govorio Dajaninom batler Pol Barel, kada je Dajana izgubila svoju titulu HRH, 14-godišnji princ Vilijam rekao je svojoj uznemirenoj majci: "Ne brini mama, vratiću ti to jednog dana kada budem kralj".

Kurir.rs/Njujork post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track