OVO JE KLJUČ USPEHA UKRAJINSKE KONTRAOFANZIVE? Njujork tajms otkriva čega su se SAD bojale, i šta može biti sledeći potez Moskve?
Foto: Juan BARRETO / AFP / Profimedia

analiza

OVO JE KLJUČ USPEHA UKRAJINSKE KONTRAOFANZIVE? Njujork tajms otkriva čega su se SAD bojale, i šta može biti sledeći potez Moskve?

Planeta -

Visoki ukrajinski zvaničnici pojačali su razmenu obaveštajnih podataka sa svojim američkim kolegama tokom leta pošto su počeli da planiraju kontraofanzivu koja im je omogućila da ostvare dramatične prednosti na severoistoku poslednjih dana, što je promena koja je omogućila Sjedinjenim Državama da pruže bolje i relevantnije informacije o Ruske slabosti, smatraju američki zvaničnici, prenosi Njujork tajms.

Tokom celog rata, Sjedinjene Države su pružale Ukrajini informacije o komandnim mestima, skladištima municije i drugim ključnim čvorištima u ruskim vojnim linijama. Takvi obaveštajni podaci u realnom vremenu omogućili su Ukrajincima — za koje američki zvaničnici priznaju da su igrali odlučujuću ulogu u planiranju i izvršenju — da gađaju ruske snage, ubijaju visoke generale i da zalihe municije pomere dalje od ruskih linija fronta.

Ali ranije su američki obaveštajni zvaničnici rekli da često bolje razumeju ruske vojne planove nego ukrajinske. Zabrinuti da bi deljenje njihovih operativnih planova moglo da istakne slabosti i obeshrabruje nastavak američke podrške, Ukrajinci su pomno čuvali svoje operativne planove čak i dok su američki obaveštajci prikupljali precizne detalje o tome šta Kremlj naređuje i ruski komandanti planiraju.

Ali dok je Ukrajina iznosila svoje planove za kontra udar Rusima, visoki lideri u Kijevu odlučili su da bi deljenje više informacija sa Sjedinjenim Državama pomoglo da se obezbedi veća pomoć, rekli su američki zvaničnici.

Visoki američki zvaničnici odbili su da kažu koliko je detalja iz kontraofanzivnog plana Ukrajina podelila i koliko saveta su SAD ponudile. Ali jedan zvaničnik je rekao da su Amerikanci „stalno“ razgovarali sa Kijevom o načinima na koje bi Ukrajina mogla da priguši rusko napredovanje na istoku zemlje.

Dobici na severoistoku, uključujući ponovno zauzimanje Izijuma, ključnog železničkog čvorišta, bili su najvažniji napredak koji je Ukrajina do sada postigla, rekli su visoki američki zvaničnici.

Još nije jasno koliki će široki strateški značaj imati ta dostignuća, ali postoje znaci da bi trenutna ofanziva mogla biti početna faza pokreta koji bi mogao značajno da potisne rusku liniju fronta, rekli su vojni stručnjaci i bivši obaveštajni zvaničnici.

„Nekoliko meseci sam mislio da će Ukrajina gurnuti Rusiju nazad na linije od 23. februara do kraja godine“, rekao je penzionisani general-potpukovnik Frederik B. Hodžis, bivši najviši komandant američke vojske u Evropi, pozivajući se na uoči ruske invazije. „Gledam rusku logistiku i samo mi se činilo da oni to ne mogu da izdrže. Njihov moral i disciplina i sva njihova pitanja ljudstva - jednostavno nije održivo da rade ono što su pokušavali da urade."

General Hodžis je rekao da nedavni uspeh ukazuje na to da bi se napori Ukrajine da ponovo zauzme teritoriju na jugu i istoku mogli da se odvijaju brže nego što je on ranije procenjivao, čak i da postave scenu za pokušaj da ponovo preuzme Krim sledeće godine. Drugi eksperti su se složili da bi se plima rata mogla preokrenuti za Ukrajinu.

„Protivofanziva ukrajinske vojske se kreće brže i zauzima teren čak i brže nego što se očekivalo“, rekao je Mik Malroj, bivši zvaničnik Pentagona i CIA. oficir. „Sada je vreme da ukrajinska vojska iskoristi svaku priliku koju ima da degradira i uništi rusku sposobnost za borbu.

Sadašnji i bivši američki zvaničnici pohvalili su sofisticiranost ukrajinskih priprema za kontraofanzivu. Odluka Ukrajine da reklamira svoju kontraofanzivu na jugu pre nego što udari na severoistok je standardna tehnika za pogrešno usmerenje koju koriste američke trupe za specijalne operacije, koje obučavaju Ukrajince od aneksije Krima 2014.

„Ove momke već osam godina obučavaju specijalne jedinice“, rekla je Evelin Farkaš, najviši zvaničnik Pentagona za Ukrajinu i Rusiju u Obaminoj administraciji. „Učili su ih o neregularnom ratovanju. Naši obaveštajci su ih učili o obmani i psihološkim operacijama."

Iako su poruke o guranju na jugu možda bile nešto kao finta, zvaničnici kažu da je štrajk takođe važan. Čak i mala dostignuća na jugu znatno će otežati ruskim snagama da zauzmu lučki grad Odesu, što je ratni cilj predsednika Vladimira V. Putina.

Ipak, sadašnji američki zvaničnici su u subotu bili rezervisani, rekavši da je prerano da se utvrdi da li ukrajinska vojska može da nastavi sa svojim naporom.

Ofanziva će opterećivati Ukrajince, koji su patili od nestašice u snabdevanju, posebno artiljerijskim mecima. Ima i njihova vojskapodneo teške žrtve. Ići u ofanzivu je teže i teže održavati nego odbranu. Neki američki zvaničnici veruju da što će Ukrajina biti uspešnija u narednih nekoliko dana, to će Rusija više tražiti načine da uzvrati udarac.

Ali nova ofanziva je pokazala kako ruske snage nisu bile u stanju da prevaziđu fundamentalne probleme otkrivene u prvim danima sukoba, rekli su američki zvaničnici.

Ruska vojska nastavlja da se bori da osposobi svoje bezbedne komunikacije i da reši svoje logističke probleme. Takođe nije bila u stanju da poveća svoju industrijsku bazu kako bi odgovorila na zahteve rata, rekli su više zvaničnici. Ukrajinska protivvazdušna odbrana i dalje preti ruskim avionima, ometajući Moskvu da iskoristi pun potencijal svoje vojske.

Rusija bi mogla da preispita svoju odluku da ne stvara velike snage za ponovni napad na Ukrajinu. Putin bi takođe mogao da pokuša da koristi različite taktike u novoj fazi rata, posebno ako misli da je moral Ukrajine ozbiljno podstaknut uspešnom kontraofanzivom. Neki visoki ukrajinski zvaničnici veruju da bi Rusi mogli da pribegnu sajber napadima usmerenim na širok deo zemlje.

Georgij Dubinski, zamenik ukrajinskog ministra za digitalnu transformaciju, predvideo je u petak da će u narednim mesecima, kako se vreme zahladi, Rusija ponovo pokušati da napadne ukrajinsku energetsku mrežu, oštetivši električni prenos ili zatvorivši gasovode.

„Sledeća faza je da će pokušati da poraze naš energetski i finansijski sektor“, rekao je Dubinski. "Već smo videli ovaj scenario."

Rusija je napala energetsku mrežu Ukrajine 2015. Ali ovoga puta, Ukrajina očekuje da Rusija koristi više ciljanih fišing napada kako bi uništila delove energetske mreže ili kombinovala sajber napade sa kampanjom kinetičkog bombardovanja.

Kurir.rs/NYT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja