VERBALNO NAPADNUT PRINC TOKOM PROCESIJE: Prolaznik ga podsetio na skandal zbog koga ga je majka razrešila funkcija VIDEO
Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

sahrana kraljice elizabete !!

VERBALNO NAPADNUT PRINC TOKOM PROCESIJE: Prolaznik ga podsetio na skandal zbog koga ga je majka razrešila funkcija VIDEO

Planeta -

Princ Endru je u ponedeljak bio verbalno napadnut dok je hodao iza kovčega svoje majke, kraljice Elizabete Druge, ulicama Edinburga u Škotskoj.

Ispad jednog od prisutnik dogodio se tokom procesije iz palate Holirudhaus, gde je kraljičino telo u subotu preneto iz zamka Balmoral, u katedralu Svetog Džajlsa pre službe.

Tokom zvaničnog izveštavanja povorke, snimljen je mladić kako viče "Endru! Ti si bolestan starac!" pre nego što su emiteri ugasili zvuk. Neidentifikovanog muškarca iz okvira kamera izvukla je nepoznata osoba ili osobe, a članovi mase su nakon ispada uzvikivali "Bože, čuvaj kralja".

Endru je u povorci šetao pored svoje braće, kralja Čarlsa III i princa Edvarda, i sestre, princeze Ane. Svo troje su bili obučeni u uniforme oružanih snaga. Ali on nije, pošto mu je majka u februaru oduzela vojno pokroviteljstvo i funkcije nakon skandala o seksualnom napadu koji je rezultat tužbe koju je prošle godine podnela Virdžinija Žufre.

Ovaj skandal je bio očekivani povod za ispad tokom procesije. Endruov javni imidž je skoro nepopravljivo pao zbog posledica i on je postao najnepopularniji član kraljevske porodice, prema anketama u maju. Njegov neto pozitivan procenat podrške bio je -80.

Sledeći najnepopularniji član porodice, prema Jugovu, je Megan Markl, sa neto pozitivnim procentom naklonosti od -42.

Endru se privremeno povukao iz javnog života 2019. nakon katastrofalnog intervjua na BBC-ju Nevsnight. Ispitivan je o njegovoj povezanosti sa nedavno preminulim Džefrijem Epstajnom, američkim finansijerom optuženim za niz seksualnih zločina u koje su umešane maloletne devojčice.

Tokom intervjua, Endru je pokušao da se distancira od Epstajna, ali je takođe nazvao finansijera „izvanrednim“ i opisao svoje večere na neprijatno pozitivan način za neke gledaoce.

„Bilo bi teško reći da je on bio veoma, veoma blizak prijatelj“, rekao je Endru voditeljki Njuznajta Emili Mejtlis.

„Ali on je imao neobičnu sposobnost da okupi izvanredne ljude, i to je deo čega se sećam, kada je odlazio na večere gde biste sreli akademike, političare, ljude iz Ujedinjenih nacija. Mislim da je to bila kosmopolitska grupa ono što bih opisao kao eminente SAD“.

Kasnije u intervjuu, princ je negirao da se ikako sećao susreta sa Žufreovom, koja je tvrdila da je kraljevska porodica imala odnos sa njom dok je imala 17 godina, što je ispod godine za saglasnost Floride. Endru nastavlja da poriče optužbe.

princ Endru
foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Nakon emitovanja u novembru 2019., Endru je naširoko osuđen zbog toga što je izgledao kao da je diskredituje i nije preuzeo odgovornost za svoju lošu procenu u druženju sa Epstajnom.

Ubrzo objavljena izjava princa preko Bakingemske palate glasila je: „Postalo mi je jasno tokom poslednjih nekoliko dana da su okolnosti koje se odnose na moju bivšu vezu sa Džefrijem Epštajnom postale veliki poremećaj u radu moje porodice i vrednom radu koji se odvija u mnogim organizacijama i dobrotvornim organizacijama koje sa ponosom podržavam.

„Zato sam zamolio Njeno Veličanstvo da li mogu da se povučem sa javnih dužnosti u doglednoj budućnosti, i ona je dala svoju dozvolu“, navodi se u saopštenju.

U avgustu 2021, Žufreova je podnela tužbu na Floridi protiv njega zbog seksualnih optužbi, ali je njegov pravni tim pokušao da je izbaci iz više razloga.

Kurir.rs/Njuzvik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track