OVAKO JE AL KAIDA PLANIRALA 11. SEPTEMBAR: Objavljeni detaljni planovi, cilj udara je bio samo jedan! VIDEO
Foto: Profimedia

drama

OVAKO JE AL KAIDA PLANIRALA 11. SEPTEMBAR: Objavljeni detaljni planovi, cilj udara je bio samo jedan! VIDEO

Planeta -

Lideri Al Kaide su navodno tokom vikenda objavili knjigu u kojoj su detaljno opisani vremenski okviri koji su doveli do terorističkih napada 11. septembra, što se poklapa sa 21. godišnjicom napada u kojima je na tri lokacije poginulo skoro 3.000 ljudi.

Knjigu je napisao jedan od viših vođa grupe, Abu Muhamed al Masri, koji je ubijen u Iranu 2020. godine, navodi novinska agencija Nigerije. Knjiga detaljno opisuje vremensku liniju napada, napominjući da je Al Kaida počela da planira napade na Sjedinjene Države 1996. godine sa namerom da uvuče SAD u dugotrajni rat, preneo je list.

Egipatski pilot je prvobitno predložio da se civilnim avionom uleti u "važnu i simboličnu američku zgradu" dok je nosio hiljade litara goriva, navodi se u knjizi. Članovi grupe su potom izabrani 1998. godine da se uključe u dalju borbenu obuku i upišu se u vazduhoplovne škole, preneo je list.

11. septembra 2001, teroristi su oteli tri američka avione i dva su udarila u kule bliznakinje u Njujorku a tgreći u Pentagon u Vašingtonu.

Četvrti avion je takođe otet, ali su putnici uspeli da savladaju pilote i sruše avion u polju blizu Šenksvila u Pensilvaniji. Veruje se da je avion ili krenuo ka Kapitolu ili Beloj kući.

Kurir.rs/Washington Examiner

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track