NEMAČKOJ PRETI TRAGEDIJA U PET ČINOVA: Najmoćnija evropska ekonomija suočava se sa velikom krizom
Foto: EPA / Friedemann Vogel

Sve više paničnih izveštaja

NEMAČKOJ PRETI TRAGEDIJA U PET ČINOVA: Najmoćnija evropska ekonomija suočava se sa velikom krizom

Planeta -

Zbog energetske krize, nemačka privreda se suočava sa „tragedijom u pet činova” i recesijom u koju bi mogla „potpuno da uroni”, piše Der Špigel (Der Spiegel).

- Prve fabrike prestaju da rade, potrošnja opada: nemačka privreda neodoljivo klizi u krizu koja bi mogla da oslabi zemlju na duže vreme. Ovo je tragedija u pet činova. Svako ko želi da shvati šta preti nemačkoj ekonomiji može da razgovara sa menadžerima od automobilske industrije ili istraživača tržišta, da proučava podatke o inflaciji ili cene akcija, navodi se u članku. Sve je više paničnih izveštaja o raznim preduzećima iz svih regiona zemlje, a čelnici koncerna i sindikalni lideri „više ne kriju strah“.

- Više nije pitanje da li će kriza izbiti. Pitanje je koliko će ona biti strašna i koliko će trajati. Ovo je tragedija u pet činova, a počinje šokom od cene energenata, piše Der Špigel.

Ovaj šok su, kako navodi list, doživela pre svega preduzeća koja su više od drugih zavisna od struje i gasa: proizvođači papira, đubriva, čelika. Ova preduzeća „prenose“ rast cena na druge sektore privrede: od industrijskih koncerna do srednjih preduzeća, što je „drugi čin tragedije“.

Po pravilu, firme nemaju drugog izbora nego da prebace poskupljenja na potrošače, koji su sada prinuđeni da "drže" novac kako bi odjednom platili ogromne račune za struju i gas.

- A onda se zavesa podiže i počinje četvrti čin tragedije, sa svim znacima ekonomske katastrofe: raspoloženje potrošača nikada nije bilo tako loše u istoriji Savezne Republike, naglašava Der Špigel.

Kao rezultat toga, kako se ističe u članku, potrošnja opada, prva preduzeća prestaju da rade, što znači da će pre ili kasnije početi da raste i nezaposlenost.

- A sada vas pozivamo na peti čin ekonomske drame! Za ovaj strašni scenario postoji definicija koja budi strahove koji su bili dugo uspavani: recesija. I izgleda da će zemlja u nju potpuno uroniti u samoj bliskoj budućnosti“, rezimira publikacija.

Zapadne zemlje suočene su sa rastom cena energenata i naletom inflacije zbog uvođenja sankcija Moskvi i politike napuštanja ruskog goriva. U kontekstu poskupljenja goriva, pre svega gasa, industrija u Evropi je u velikoj meri izgubila svoje konkurentske prednosti, što je uticalo i na druge sektore privrede.

Takođe, SAD i evropske zemlje suočavaju se sa rekordnom inflacijom u poslednjih nekoliko decenija.

Kurir.rs/Novosti/Der Spiegel

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track