KOLINDA IPAK NEĆE BITI NOVA ŠEFICA NATO? Ruski državni medij objašnjava zbog čega je Alijansa ne želi i ko će doći na to mesto
Foto: EPA/YURI KADOBNOV

analiza ria novosti

KOLINDA IPAK NEĆE BITI NOVA ŠEFICA NATO? Ruski državni medij objašnjava zbog čega je Alijansa ne želi i ko će doći na to mesto

Planeta -

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti objavila je tekst o mogućem nasledniku generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, a kao jedna od mogućih kandidata spominje se i bivša hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Sadašnja potpredsednica kanadske vlade i ministarka finansija, Kristija Frilend, mogla bi da postane sledeći generalni sekretar NATO-a. Iako je novinarima rekla da je "veoma zauzeta na dve funkcije u vladi“, Frilend nije opovrgla glasine koje su zapravo podstakle priče o njenom mogućem "poslovnom putu“ u NATO.

Ako se ovo imenovanje ipak dogodi, to će biti prirodan rezultat evolucije Severnoatlantske alijanse. Prvobitno stvorena da se suprotstavi Sovjetskom Savezu i tokom svih ovih decenija ne samo da nije izgubila svoju antirusku suštinu, već je već neko vreme počela da je aktivno ističe. Pa, u slučaju dolaska Frilendove, antiruska priroda alijanse će dobiti čak i miris nacističkog kolaboracionizma, piše Vladimir Kornilov iz RIA Novosti.

Autor navodi da je zamenica premijera Kanade unuka Mihaila Homjaka, galicijskog Ukrajinca koji je tokom Drugog svetskog rata radio kao glavni urednik nacističkih novina na ukrajinskom jeziku "Krakovske vesti". Agencija navodi da je taj list bio važna karika u propagandnoj mašini nacističke generalne vlade i da se bavio, ne samo raspirivanjem mržnje prema Jevrejima i Rusima, već je i podsticao etničku mržnju između Ukrajinaca i Poljaka.

RIA Novosti navode da je Frilend u više navrata iskazivala svoju rusofobiju i hvalila svog dedu pa će zbog toga "pojava ne samo potomka nacističkog saradnika, već i njegovog ideološkog naslednika na mestu generalnog sekretara NATO-a biti simbolična prekretnica u učvršćivanju kursa savremenog zapadnog sveta ka konačnom opravdanju ideja nacizma. Bar u delu gde se radilo o potrebi uništenja sovjetske Rusije".

Agencija navodi da je Frilendovoj glavna prepreka kanadsko državljanstvo jer od osnivanja NATO postoji nezvanična ali vrlo poštovana tradicija da se za komandanta snaga u Evropi postavlja američki general, a za generalnog sekretara NATO-a predstavnik neke evropske zemlje. Međutim, već je odlučeno da se prekine jedna od večnih tradicija – postoji neizgovoreni dogovor da žena prvi put postane sledeći šef Alijanse.

Autor teksta navodi da je očigledno da će se potraga voditi među kandidatima koji "najviše mrze Rusiju" te da nije slučajno što je Politiko kao glavne potencijalne kandidate za ovu funkciju identifikovao Daliju Gribauskaite (bivša predsednica Litvanije) i Kersti Kaljulaid (do prošle godine predsednica Estonije). Publikacija navodi i bivšu predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović, ali, "s obzirom na njene normalne odnose sa ruskim predsednikom", teško da će proći preliminarni skrining.

Veliku buku izazvala je priča da će za generalnog sekretara NATO-a predložiti britanskog premijera u ostavci Borisa Džonsona. Ali, navode RIA Novosti, to nije istina.

"Ne radi se čak ni o tome da se Džonson još nije izjasnio kao žena (sada se u Evropi sve može očekivati). Već je ta ideja neprihvatljiva sa stanovišta Evropljana. U Ukrajini je Džonsonjuk pretvoren u živo božanstvo, ali u Evropi ga i dalje doživljavaju kao glupana koji je doveo do izlaska Britanije iz EU. Razumljiva je i želja pojedinih konzervativaca da spoje Džonsona sa Briselom – on ne krije posebno nadu da će se vratiti na mesto britanskog premijera, pa bi uskoro mogao da postane glavni kritičar nove vlade Liz Tras", navodi autor.

U tekstu se poseća da je zbog rata u Ukrajini odložen je i izbor generalnog sekretara, koji je trebalo da bude održan ove jeseni zbog isteka mandata Jensa Stoltenberga. Stoltenbergu je tako mandat produžen do septembra iduće godine.

Autor zaključuje da se "može samo zamisliti šta će nasledni i ideološki prekaljeni rusofobi najvišeg reda početi da rade kada dođu na ovo mesto. Tada će se NATO pojaviti baš kao blok koji su zamislili njegovi osnivači: antiruski, rusofobski, ali već bez vela 'demokratizma', sa mnogo iskrenijim mirisom evropskog nacizma koji se vraća iz naftalina. Maske više nisu potrebne".

Kurir.rs/RIA Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track