Lufthanza i sindikat rešavaju spor arbitražom
Foto: BETA

Lufthanza i sindikat rešavaju spor arbitražom

Planeta -
Štrajkovi će biti obustavljeni dok obe strane ne odluče da li da prihvate ili odbace rezultat, saopštila aviokompanija

BERLIN - Nemačka aviokompanija Lufthanza i sindikat koji zastupa kabinsko osoblje UFO danas su se dogovorili da spor oko plata reše arbitražom, pošto je više stotina letova otkazano zbog štrajkova u celoj zemlji. Kabinsko osoblje stupilo je u četvrtak u ponoć u 24-očasovni štrajk, najveći od tri održana ove nedelje.

Oni su posledica neuspeha 13-mesečnih pregovira Lufthanze i sindikata, koji pored povećanja plata, zahteva da kompanija prestane da zapošljava jeftinu radnu snagu preko posebnih firmi i izmešta radna mesta u inostranstvo. Kasno u petak, dve strane složile su se da pokrenu arbitražni proces. Štrajkovi će biti obustavljeni dok obe strane ne odluče da li da prihvate ili odbace rezultat, saopštila je Lufthanza.

Lufthanza i UFO nastoje da se do kraja sledeće nedelje dogovore ko će biti posrednik, navodi se u saopštenju kompanije. Predsednik UFO Nikolej Baublis rekao je da je u toku noći razgovarao sa Lufthanzom i da će sindikat obustaviti štrajkove kako bi kompanija imala "pauzu za razmišljanje". Nekoliko sati kasnije, Lufthanza je javno ponudila ustupak. Saopštila je da će prestati da zaposljava preko posebnih firmi i da će iduće godine radnicima dati status osoblja.

Prošlog utorka, kabinsko osoblje obustavilo je rad na aerodromima u Frankfurtu, Minhenu i Berlinu. Stotine letova otkazano je zbog štrajka koji je danas obuhvatio celu zemlju. Sindikat zahteva povećanje plate za pet odsto za više od 18.000 radnika. Lufthanza nudi 3,5 i traži blago produženje radnog vremena. Kompanija pokušava da smanji troškove i izbori se štetom koju joj nanose povećanja cena goriva i konkurentne kopanije iz Evrope i zalivskih država.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track