AMERI SE NE PRIKLJUČUJU SLAVLJU UKRAJINACA: Evo kako general SAD vidi situaciju! Tvrdi da je ovo i dalje Putinov kec iz rukava!
Foto: Shutterstock

oprezno

AMERI SE NE PRIKLJUČUJU SLAVLJU UKRAJINACA: Evo kako general SAD vidi situaciju! Tvrdi da je ovo i dalje Putinov kec iz rukava!

Planeta -

Američki lideri od predsednika Džoa Bajdena pa nadole paze da se ne raduju prerano povodom uspeha ukrajinske kontraofanzive. Umesto toga, vojni zvaničnici gledaju na borbe koje tek predstoje i iznose planove za obezbeđivanje više oružja Ukrajini i proširenje obuke, dok oprezno iščekuju odgovor Rusije na iznenadne, zapanjujuće gubitke na bojnom polju.

Iako je tokom vikenda bilo široko rasprostranjeno proslavljanje uspeha Ukrajine, američki zvaničnici znaju da ruski predsednik Vladimir Putin još uvek ima trupe i resurse koje treba iskoristiti, a njegove snage i dalje kontrolišu velike delove istoka i juga.

„Slažem se da ne bi trebalo slavlja jer Rusija još uvek ima karte na koje može da igra“, rekao je Filip Bridlav, penzionisani general američkog vazduhoplovstva koji je bio glavni komandant NATO-a od 2013. do 2016. „Ukrajina sada očigledno pravi trajne promene u njen istok i sever i verujem da će, ako Zapad pravilno opremi Ukrajinu, moći da zadrže svoje dobitke, prenosi portal US News

Zakonodavci su posebno ukazali na precizno oružje i raketne sisteme koje su SAD i zapadne nacije pružile Ukrajini kao ključ za dramatičnu promenu zamaha, uključujući precizno navođeni visokomobilni raketni sistem visoke pokretljivosti, ili HIMARS, i brzi protiv -Radiciona raketa, ili HARM, koja je dizajnirana da cilja i uništi radarske sisteme protivvazdušne odbrane.

„Oni su tamo, oni su na bojištu, i oni prave razliku“, kaže senator Kris Kuns, demokrata iz Delavera i član Senatskog odbora za spoljne poslove. U rukama visoko motivisanih ukrajinskih boraca koji na najbolji način koriste oružje u rasponu od dostupnih bespilotnih letelica i napuštenog ruskog oružja do naprednog oružja sa Zapada, HIMARS omogućava Ukrajincima da „dramatično preokrenu tok“, rekao je Kuns.

U međuvremenu, visoki zvaničnik odbrane rekao je da SAD razmatraju buduće potrebe, uključujući razgovore o obezbeđivanju intenzivnije borbene obuke za veće jedinice u Ukrajini, što je promena u odnosu na trenutnu obuku fokusiranu na manje timove koji uče da rukuju specifičnim oružjem. Takođe se razmatra slanje dodatnih sistema protivvazdušne odbrane, kao i smrtonosnih udarnih dronova i više osmatračkih dronova. Zvaničnik je bio jedan od dvojice koji su u ponedeljak obavestili novinare pod uslovom da ostanu anonimni kako bi razgovarali o detaljima planiranja.

Ukrajinsko pokretanje dugo očekivane kontraofanzive poslednjih dana — u drugom delu zemlje od koga su ruske trupe koje su okupirale Ukrajinu imale ogromnu snagu da je dočekaju — donelo je najveće teritorijalne promene u mesecima u 200-dnevnom ratu.

Američki zvaničnici su priznali da su SAD pružile informacije kako bi pomogle ukrajinskoj kontraofanzivi, ali su odbili da kažu koliko su ili da li su zapadni zvaničnici pomogli u strategiji ideje da se ruske snage zabace nespremnim skretanjem pažnje na planove napada na jugu, dok su zapravo planirali još strašna kampanja na istoku.

SAD su dale informacije „o uslovima“ u zemlji, rekao je jedan od zvaničnika, ali „na kraju je ovo bio ukrajinski izbor". Ukrajinska vojska i ukrajinsko političko rukovodstvo doneli su odluke o tome kako da sprovedu ovu kontraofanzivu.

Ukrajinske snage su u ponedeljak tvrdile da su povratile široku teritoriju i više od 20 ukrajinskih naselja od Rusije, potiskujući se sve do severoistočne granice dve zemlje. Ruski vojnici su se predavali u tolikom broju da je Ukrajina imala poteškoća da napravi mesta za njih, rekli su ukrajinski vojni zvaničnici.

Ukrajinci su gađali ukupno 400 ciljeva HIMARS-om otkako su SAD počele da ih snabdevaju, koristeći ih „sa razornim efektom“, rekao je novinarima general armije Mark Millei, predsednik Združenog načelnika štabova krajem prošle nedelje dok je ukrajinska kontraofanziva bila u toku .

Sistemi postavljeni na kamion, GPS-navođeni sistemi pucaju brže, dalje i preciznije od raketnih bacača sovjetskih dizajna koje inače koriste i Rusija i Ukrajina. Mogu da pogode ciljeve udaljene do 80 kilometara (50 milja). Ukrajinske snage su koristile 16 HIMARS-a i nekoliko sličnih sistema za napad na linije snabdevanja, skladišta municije i druge ključne ruske mete.

Ukrajinci „veruju da se to dogodilo zbog nove tehnološke opreme i naoružanja koje smo im poslali. Oni... rekli su dobro, da ste ih poslali pre šest meseci", rekao je senator Dik Durbin, demokrata iz Ilinoisa. "Nismo ih imali pre šest meseci, ali znate, morali smo da napravimo oružje, i obučiti svoje ljude o tome, potrebno je vreme.”

Ipak, ukrajinski lideri i dalje vrše pritisak na više — uključujući borbene avione i vojni taktički raketni sistem većeg dometa, ili ATACMS, raketu zemlja-zemlja koju su SAD do sada odbijale da pošalju.

Ključno pitanje u narednom periodu biće koliko su još Kongres i američka javnost spremni da potroše na rat u Ukrajini, koji su.S. a Zapad takođe kaže da predstavlja značajnu pretnju Evropi.

Nejasno je da li će i kako će uspesi ukrajinskih boraca poslednjih dana uticati na tekuću debatu. Bela kuća je zatražila od Kongresa da odobri dodatnih 11,7 milijardi dolara pomoći kao deo opšte mere vladinog finansiranja koju poslanici moraju da odobre pre kraja meseca.

„Do sada nisam primetio nedostatak apetita“ za nastavak finansiranja Ukrajine, rekao je senator Roj Blant, R-Mo. „Mislim da je sposobnost da prime pomoć koja im je pružena, a zatim da budu očigledno uspešni u nekim od svojih napora, ohrabrenje da žele da urade više od toga.

Sjedinjene Američke Države — vodeći doprinosilac ukrajinskim ratnim naporima među članicama NATO-a — uložile su više od 15 milijardi dolara oružja i druge vojne podrške Ukrajini od januara.

Bajden je priznao dobitke Ukrajine na bojnom polju tokom vikenda, ali je odbio da kaže više. „Neću sada da govorim o tome jer su stvari u toku“, rekao je on novinarima.

Bridlav je primetio da uprkos nedavnim gubicima u borbi, Putin još uvek ima „mnogo tenkova i dosta kamiona i mnogo ljudi koje još uvek može da reši ovaj problem. Oni jednostavno nisu njegovi najbolji tenkovi, njegovi najbolji kamioni ili njegovi najbolji ljudi."

Ali on je upozorio da zima može doneti najzastrašujući izazov. Putinovi potez da zaustavi isporuku goriva Evropi, za koje se očekuje da će povećati cene, verovatno imaju za cilj da preokrenu javno mnjenje širom regiona.

„Iako je ruska vojska izgubila na frontu, on igra na kartu koliko će se Evropa dobro držati tokom zime koju će Putin učiniti potpuno jadnom za evropske ljude“, Bridlav je rekao: „Mislim da gospodin Putin očajnički pokušava da izdrži zimu jer je njegova velika nada sada da odvoji evropske ljude od njihovog evropskog političkog vođstva.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track