PALA CENA NAFTE ALI... Strah provejava američkim tržištima, inflacija preko 8 posto, a očekuje se i blagi pad naftnih rezervi
Foto: Shutterstock

93 dolara za barel

PALA CENA NAFTE ALI... Strah provejava američkim tržištima, inflacija preko 8 posto, a očekuje se i blagi pad naftnih rezervi

Planeta -

Cene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima na 93 dolara iz straha da će blagi rast potrošačkih cena u SAD-u u avgustu podstaći centralnu banku (Fed) da ponovo značajno podigne kamatne stope.

Cena barela nafte na londonskom je tržištu pala 80 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 93,20 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 77 centi nižoj ceni, od 87,01 dolar.

Trgovce je danas zabrinuo podatak da su potrošačke cene u Sjedinjenim Državama u avgustu porasle 0,1 posto u odnosu na jul kada su stagnirale, pokazuju podaci ministarstva rada.

Inflacija u SAD preko 8 procenata

Godišnja stopa inflacije iznosila je 8,3 posto i blago je pala u odnosu na jul, ali je još uvek daleko od nivoa od dva posto koji je odredila centralna banka, navodi Rojters.

Fedov odbor za monetarnu politiku sastaje se iduće sedmice i strahuje se da će ponovo znatno podići kamatne stope kako bi obuzdali inflaciju, što bi zakočilo privredni rast i potražnju za naftom.

Naftna tržišta muči i ponovno uvođenje antikovid mera u Kini, drugom po veličini svetskom potrošaču nafte. Kinezi su manje putovali tokom trodnevnog Jesenjeg praznika, a pali su i prihodi od turizma, pokazali su zvanični podaci.

Pad zaliha u SAD

Strateške naftne rezerve u Sjedinjenim Državama pale su prošle nedelje za 8,4 miliona barela, na 434,1 milion barela, što je najniži nivo od oktobra 1984. godine, prema podacima koje je objavilo ministarstvo energetike.

Analitičari očekuju da će i najnoviji izveštaj o komercijalnim zalihama pokazati blagi pad, za oko 200.000 barela, pokazalo je Rojtersovo istraživanje.

OPEC+ smanjuje proizvodnju

Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njezini saveznici odlučili su u oktobru blago da smanje proizvodnju nafte, za 100.000 barela dnevno, upozorivši na mogući povratak na tržište iranskih barela u slučaju uspešnog okončanja pregovora o iranskom nuklearnom programu.

Izgledi za oživljavanje sporazuma iz 2015. trenutno su nejasni. Nemačka je u ponedeljak izrazila žaljenje što Teheran nije pozitivno odgovorio na evropske predloge, a američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da dogovor verovatno neće biti postignut tako skoro.

OPEC je odvojeno objavio da je barel nafte njegovih članica u ponedeljak poskupeo 2,22 dolara, na 97,50 dolara.

Kurir.rs/CNBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track