SMRT DOLAZI SA NEBA Azerbejdžanci protiv Jermena ponovo koriste HAROP! Jerihonske trube napadaju S-300 VIDEO
Foto: Pritnscreen/Twitter, Printscreen/Facebook

nagorno karabah

SMRT DOLAZI SA NEBA Azerbejdžanci protiv Jermena ponovo koriste HAROP! Jerihonske trube napadaju S-300 VIDEO

Planeta -

Posle dve godine od kada se dogodio šestonedeljni sukob između Jermenije i Azerbejdžana u kome je jermenska vojska doživela stravični poraz i morala da ustupi veći deo od ukupno 20 posto teritorije Nagornog Karabaha došlo je ponovo do sukoba.

Kao i prošli put Azerbejdžan je u obračunu sa jermenskom vojskom koristio dronove kamikaze IAI "Harop" izraelske proizvodnje, koji su napali položaje jermenske vojske u ovom slučaju ponovo čuveni PVO sistem S-300 što je zableženo i u video snimku.

Prošli šestonedeljni sukob dve države postao je poznat po masovnom korišćenju dronova, a to je po svemu sudeći i ovaj put s tim da jermenska vojske izgleda nije izvela pouke iz prethodnog rata i bolje se pripremila.

Rat između Jermenije i Azerbejdžana, bez obzira kako se završio pobedom jedne od dve sukobljene strane ili pat pozicijom ostaće upamćen kao sukob u kome su, po prvi put, masovno upotrebljeni dronovi u ofanzivnim udarima, i to sa azerbejdžanske strane.

Od prvih dana sukoba lanisiran je veliki broj dronova, različite namene, a posebno onih koji se podvode kao “dronovi samoubice”, koji su postali nosioci glavnog udara i eliminacije većih grupa jermenske vojske.

Dron kamikaza „Harop“ nastao je na projektnim stolovima inžinjera kompanije Israel Aircraft Industries. Zamišljen je da se lansira iz kamiona daleko u dubini teritorije i udaljenosti čak par stotina kilometara od linije fronta. Ova familija dronova namenjena je prevashodno za otkirvanje i napad na protivničke radarske stanice, PVO lansere, ali i veće grupacije. Azerbejdžanska vojska koristi ih za napad na jako utvrđene ciljeve.

Dron „Harop“, koji je poznat još i pod nazivom “Harpy 2”, dužine je 2,5 metara, raspon krila iznosi 3 metra. Proizvođač je predvideo da ovaj dron može u vazduhu da ostane čak maksimalnih devet sati i da zato vreme pronađe odgovarajući cilj i obruši se na njega.

Maksimalni domet drona samoubice „Haropa“ iznosi 1.000 kilometara. Dron u sebi nosi bojevu glavu ukupne težine 23 kilograma.

Lansiranje može da se izvede osim sa kopnenih lansera montiranih na kamionima i sa brodskih.

„Harop“ može da napada svaki identifikovani cilj autonomno ili na način “čovek u petlji”.

Proizvođač tvrdi da ovaj dron predstavlja autonomnu paltformu koja napad može izvesti samostalno ili u sadjestvu sa drugim dronovima.

IAI za dron „Harop“ u svojim prospektima navodi da „dron samoubica“ ima sposobnost da iznenada prekine napad od strane samog operatera, u slučaju da proceni da bi eksplozija bojeve glave izazvala nepotrebne žrtve. U slučaju da meta koja bi trebala da se uništi ne pronađe, onda operater reaguje i dron može da vrati bezbedno u samu bazu.

Sa ovim dronom samoubicom raspolaže: Izrael (borbeno proveren u Siriji u napadima na snage Hezbolaha i iranske revolucionarne garde Pasdarana), posle Jevrejske države najveći korisnik ovog drona je Indija, Azerbejdžan koji je više od 50 primeraka nabavio u periodu 2015-2016. godina, Turska i Nemačka.

IAI HAROP
foto: Printscreen/Twitter

Prilikom obrušavanja na cilj ovaj dron samoubica proizvodi jak zavijajući zvuk, koji neke podseća približno na zvuk nemačkog bombardera dvoseda „Junkers“ Ju -87 popularno zvani i „štuka“, koji je tokom obrušavanja na cilj proizvodio, uz pomoć vazdušne sirene nazvane “Trube jerihona”, zastrašujući zvuk, zbog čega se onima koji su ga čuli ledila krv u žilama.

Azerbedjžan spada u zemlju koja je veliku pažnju posvetila upravo nabavci dronova. Na tom polju najveću saradnju je ostvario sa Izraelom, koji je omogućio ovoj kavkaskoj državi da krene i u sopstvenu proizvodnju dronova po izraelskoj licenci tipova : Aerostar i Orbiter 1K, 2, 3 i 4. Druga zemlja koja je Azerbejdžanu počela da dostavlja dronove bila je i Turska, a primena dronova tipa Bajraktar 2. Prcene govore da Azerbejdžan ima oko 100 dronova raznih tipova.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track