RUSKI VOJNICI SE MASOVNO PREDAJU? Snimci pokazuju opšte rasulo u ruskoj vojsci (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter

rAT U UKRAJINI

RUSKI VOJNICI SE MASOVNO PREDAJU? Snimci pokazuju opšte rasulo u ruskoj vojsci (VIDEO)

Planeta -

Zbog sve većih gubitaka ruski vojnici navodno masovno odbijaju da se bore u Ukrajini. Munjevita protivofanziva Kijeva prošle nedelje gurnula je okupatore do granice u delovima severoistoka zemlje.

Snimci koji kruže društvenim mrežama navodno pokazuju vojnike ruskih snaga kako leže na putu "shvatajući beznadežnost svoje situacije", saopštila je ukrajinskih bezbednosnih snaga, prenosi Jutarnji list.

Britanci procenjuju da je u Ukrajini od početka invazije poginulo 43.000 vojnika, što je brojka koja primorava ruske trupe da se predaju, piše Dejli mejl.

Kremlj je navodno zaustavio isplate ranjenim vojnicima. Američki tink-tank za ratne studije objašnjava da je radikalno ukrajinsko osvajanje izgubljenih teritorija "možda uticalo na spremnost ili sposobnost ruske vojne komande da blagovremeno koristi novoformirane dobrovoljačke jedinice u Ukrajini".

Na fejsbuk stranici ukrajinskih bezbednosnih snaga se navodi da se ruski vojnici već predaju i da se očekuje da će se još više njih predati u narednih nekoliko dana.

Zvaničnici američke obaveštajne službe rekli su za Vašington post da očekuju dalje povlačenje ruskih oružanih snaga, što će svakako uticati na novi pad borbenog morala.

U utorak je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao da Ukrajina u potpunosti kontroliše ponovo zauzetu oblast veličine ostrva Krit.

Kijev je saopštio da je vojska juče preuzela kontrolu nad Vovčanskom, gradom udaljenom samo nekoliko kilometara od ruske granice koji je bio pod okupacijom od februara.

U Londonu je tamošnje Ministarstvo odbrane na svom dnevnom brifingu navelo da je poslednji poraz Rusije u Ukrajini "ozbiljno degradirao" jednu od najprestižnijih tenkovskih jedinica.

Obnova Prve gardijske tenkovske brigade mogla bi potrajati godinama. Jedinica je "bila jedna od najprestižnijih ruskih armija, namenjena za odbranu Moskve, i nameravala je da predvodi kontranapade u slučaju rata sa NATO-om", dodaje Ministarstvo odbrane.

Neslaganje u Moskvi raste. Jedan od Putinovih predstavnika, Mihail Šeremet, dodao je svoj glas brojnim kritikama vojnih stručnjaka koji se zalažu za opštu mobilizaciju. Skoro 50 regionalnih političara potpisalo je peticiju kojom se Putin poziva na ostavku.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track