PUTIN GUBI PODRŠKU U ZEMLJI? Sve češće kritike na račun ruskog lidera: Rusija je ponovo počela da se plaši i da je mrze!
Foto: EPA-EFE/VALERIY SHARIFULINSPUTNIK/KREMLIN

narušena disciplina

PUTIN GUBI PODRŠKU U ZEMLJI? Sve češće kritike na račun ruskog lidera: Rusija je ponovo počela da se plaši i da je mrze!

Planeta -

Ruski političar koji je uzburkao duhove dovevši u pitanje rusku strategiju u Ukrajini i to na nacionalnoj televiziji, poručio je da je govorio istinu i da se ne plaši kazne koja bi mogla da mu sleduje u skladu sa novim zakonima protiv diskreditacije vojnika i širenja lažnih vesti o ratu u Ukrajini.

Izjave Borisa Nadeždina, bivšeg liberalnog poslanika u ruskom parlamentu, usledile su nakon što su se ruske snage povukle iz većeg dela harkovske oblasti Harkov suočene sa ukrajinskom kontraofanzivom.

Tokom gostovanja na državnoj NTV u nedelju, Nadeždin je rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin obmanut od strane obaveštajnih službi koje su ga, kako je rekao, očigledno uverile da će otpor u susednoj Ukrajini biti kratak i neefikasan.

Nadeždin je takođe pozvao na okončanje borbi i početak pregovora.

Ruski zvaničnici su poslednjih nedelja više puta optuživali Ukrajinu da nije voljna da pregovara, ali su takođe iznosili drakonske uslove. Bivši predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je u ponedeljak da će Rusija zahtevati potpunu kapitulaciju.

U intervjuu za Asošiejted pres u utorak, Nadeždin je rekao da su pregovori o prekidu vatre Wmogući uvek i svuda“. Međutim, smatra da bi rešavanje pitanja poput statusa separatističkih regiona u Ukrajini i Krima, koji je Rusija pripojila 2014. godine, bilo daleko teže.

"Pregovori o ovim pitanjima? Sada su apsolutno nerealni jer postoji ovakav stav: "Pobedićemo vas. Ne, mi ćemo vas pobediti", rekao je on.

Njegovi komentari, navodi američka agencija, bili su značajni zbog intenzivnih nastojanja Rusije da uguši kritike o slanju trupa u Ukrajinu. Nekoliko dana nakon početka operacije, parlament je odobrio zakon koji zabranjuje navodno omalovažavanje ruske vojske ili širenje "lažnih informacija“ o operaciji u Ukrajini.

OVD-Info, grupa za pravnu pomoć koja prati politička hapšenja u Rusiji, izbrojala je 90 krivičnih predmeta zbog optužbi za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci od 24. februara.

"Definitivno nisam prekršio nijedan ruski zakon“, rekao je Nadeždin za AP. "Uopšte nije bilo ni jedne laži u onome što sam rekao. To su bile apsolutno očigledne činjenice“.

Nadeždin se u prošlosti povremeno pojavljivao na državnoj televiziji i radiju kao jedan od retkih liberala koji su služili kao "dečaci za bičevanje“, rekao je Abas Galjamov, nezavisni politički analitičar i bivši autor Putinovih govora.

Galjamov je, međutim, rekao da je primetio "da kontrola Kremlja nad sadržajem koji se prikazuje na ruskoj televiziji slabi. Ali svaki sistem će oslabiti ako nema spreman plan delovanja u kriznim situacijama. Disciplina je očigledno narušena".

Povlačenje ruskih trupa iz oblasti Harkov i kontraofanziva Ukrajine u delovima južne Hersonske oblasti pod ruskom kontrolom izazvali su zabrinutost da Rusija posustaje.

Lider Komunističke partije, druge po veličini političke grupacije u zemlji, pozvao je u utorak na opštu mobilizaciju kako bi se povećalo ljudstvo na terenu i zatražio da se sukob otvoreno nazove ratom. Ruski zvaničnici insistiraju da su akcije u Ukrajini "specijalna vojna operacija“.

"Rat i specijalna operacija su suštinski različite. Možete zaustaviti specijalnu operaciju; ne možete da zaustavite rat, čak i da to želite“, rekao je lider stranke Genadij Zjuganov, preneli su ruski mediji. "Potrebna je maksimalna mobilizacija snaga i resursa", dodao je on.

Vašington post prenosi i pisanje AP da se pojavljuju i blage kritike Putina.

Sedam članova lokalnog veća u Sankt Peterburgu pozvalo je prošle nedelje nacionalni parlament da podnese tužbe protiv Putina za izdaju zbog sukoba u Ukrajini. Njih petoro optuženo je za diskreditaciju vojske.

Lokalni savet u Moskvi je prošle nedelje usvojio rezoluciju kojom se Putin poziva na ostavku.

"Retorika koju vi i vaši podređeni koristite već duže vreme je prožeta netolerancijom i agresijom, što je na kraju našu zemlju efektivno vratilo u eru hladnog rata“, saopštio je savet Moskve. "Rusija je ponovo počela da se plaši i da je mrze".

Kurir.rs/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track