JEZIVE POSLEDICE ODLUKE VRHOVNOG SUDA SAD: Trudnica iz Luizijane čiji fetus nije imao lobanju morala na abortus u Njujork
Foto: Allison Bailey/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

jadno

JEZIVE POSLEDICE ODLUKE VRHOVNOG SUDA SAD: Trudnica iz Luizijane čiji fetus nije imao lobanju morala na abortus u Njujork

Planeta -

Katastrofalne posledice odluke Vrhovnog suda SAD da poništi presudu Rou protiv Vejda i tako kriminalizuje prekide trudnoće u polovini američkih država, već se uveliko osećaju.

Trudnica iz Luizijane koja je nosila fetus bez lobanje i koji bi umro odmah po rođenju, morala je da pređe više od 2000 kilometara da bi u Njujorku prekinula trudnoću, jer u svojoj državi nije po zakonu mogla da obavi proceduru.

Nensi Dejvis (36) rekla je za Gardijan da je prekinula trudnoću 1. septembra nakon što je otputovala iz svog rodnog grada Baton Ruža na kliniku na Menhetnu čije je osoblje pristalo da izvrši proceduru.

Dejvisova je morala da putuje u drugu državu jer je Luizijana praktično zabranila abortus nakon odluke Vrhovnog suda SAD. Njujork je među državama u kojima je abortus i dalje legalan.

Dejvisova je krajem jula bila u 10. nedelji trudnoće kada je ultrazvuk koji je uradila u bolnici u Baton Ružu pokazao da njenom fetusu nedostaje vrh lobanje. To je retko, ali fatalno stanje poznato kao akranija koja ubija bebe u roku od nekoliko dana – a ponekad i minuta – od rođenja.

Zabrana abortusa u Luizijani sadrži opšti izuzetak za fetuse koji ne mogu da prežive van materice svojih majki, a autorka zakona - državna senatorka Katrina Džekson - insistirala je da je Dejvis mogla legalno da prekine trudnoću i da nije morala da pređe pola zemlje.

Ali lista uslova u Luizijani koja opravdava izuzetak od državne zabrane abortusa nije eksplicitno uključivala akraniju. Tako su zvaničnici u bolnici u kojoj je Dejvisova uradila ultrazvuk odbili da joj obezbede proceduru u strahu od pravnih posledica.

"U suštini… morala sam da nosim svoju bebu da bih je sahranila", rekla je Dejvis.

Nakon što je Dejvisova progovorila u medijima o svom problemuu, više od hiljadu ljudi doniralo je skoro 40.000 dolara kako bi Dejvisova otputovala u državu u kojoj je bilo izvesno da može legalno da abortira. U početku je planirala da ode u Severnu Karolinu, ali je na kraju otišla u ustanovu Planiranog roditeljstva na Menhetnu.

Dejvis je samo jedna od niza žena ili devojaka koje su bile primorane da preduzmu strašne akcije nakon zabrane abortusa širom zemlje.

Sud u Floridi je nedavno sprečio trudnu 16-godišnju devojku da ode na abortus, smatrajući je previše nezrelom da odluči da li treba da abortira i umesto toga zahtevajući od tinejdžerke da rodi bebu.

U međuvremenu, ranije tokom leta, 10-godišnja devojčica iz Ohaja koja je ostala trudna posle silovanja morala je da otputuje u susednu Indijanu da prekine trudnoću jer je njena država zabranila većinu abortusa.

Većina abortusa će takođe postati ilegalna u Indijani od četvrtka.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track