MAFIJAŠKA BANKA OSTALA BEZ KEŠA: Spektakularna akcija nemačke i španske policije, razbijeni tajni kanali prenosa novca VIDEO
Foto: AP

efikasno

MAFIJAŠKA BANKA OSTALA BEZ KEŠA: Spektakularna akcija nemačke i španske policije, razbijeni tajni kanali prenosa novca VIDEO

Planeta -

Posle otkrića posebne mafijaške banke razbijen je veliki lanac organizovanog kriminala. Banka je pružala finansijske usluge raznim kriminalnim organizacijama povezanim sa trgovinom drogom, saopštio je Evropol.

U organizaciji Španske civilne garde i nemačke kriminalističke kancelarije iz Hamburga pretreseno je 50 kuća, a zaplenjeno je više od 4 miliona evra gotovine, nakita i 23 luksuzna vozila. Uhapšene su 44 osobe kineske, španske, marokanske i nemačke nacionalnosti.

Modus operandi je bio veoma jednostavan. Velike količine gotovine premeštene su kroz podzemni bankarski sistem, što je omogućilo lako plaćanje, primanje i pranje novca. Pojedinci uključeni u mrežu uzimali su fizički novac direktno od kriminalnih organizacija.

Gotovina je prevožena u vozilima opremljenim skrivenim pregradama, a ovaj novac je bio namenjen drugim kriminalnim organizacijama za različite aktivnosti. Da im je, na primer, potreban novac za dilovanje droge, obratili bi se ovoj banci.

Većina novca u banci dolazila je direktno od trgovine drogom, dok je jedan deo organizacije bio odgovoran za slanje do 200 kilograma hašiša i kanabisa nedeljno iz Španije u druge delove Evrope.

Policija je nakon otkrivanja banke zaplenila 650 kilograma kanabisa i 51 kilogram hašiša.

Ova operacija je sprovedena u okviru Evropske multidisciplinarne platforme protiv kriminalnih pretnji (EMPACT). Tačnije, to potpada pod operativni plan „Kriminalne finansije, pranje novca i povraćaj imovine“ čiji je cilj suzbijanje i uništavanje kriminalnih mreža i kriminalnih pojedinaca uključenih u finansiranje kriminala i pranje novca.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track