NEMAČKA MINISTARKA ODBRANE O UKRAJINSKOJ KONTRAOFANZIVI: Ne znamo da li je to prekretnica u ratu!
Foto: Kurir Printscreen

Kristin Lambreht

NEMAČKA MINISTARKA ODBRANE O UKRAJINSKOJ KONTRAOFANZIVI: Ne znamo da li je to prekretnica u ratu!

Planeta -

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht rekla je u sredu da je prerano da se kaže da li značajan teritorijalni napredak Ukrajine poslednjih dana predstavlja prekretnicu u ratu.

„Ovo je teško proceniti jer ne znamo kako će Rusi reagovati sada (na kontraofanzivu Ukrajine)“, rekao je Lambreht Rojtersu u intervjuu u ministarstvu odbrane u Berlinu.

Ali to je definitivno izuzetan uspeh koji će doprineti destabilizaciji Rusije“, dodala je ona, govoreći o slabljenju ruske vojske.

Ruske snage su ovog meseca pretrpele zapanjujući preokret nakon što su ukrajinske trupe izvršile brzi oklopni napad sa specijalnim snagama u severoistočnom regionu Harkova, primoravajući Ruse na povlačenje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je njegova vojska do sada ovog meseca oslobodila oko 8.000 kvadratnih kilometara (3.100 kvadratnih milja) teritorije, što je deo zemlje koji je skoro ekvivalentan teritoriji Kipra.

Rojters nije bio u mogućnosti da odmah potvrdi pun obim uspeha na bojnom polju za koji Ukrajina tvrdi da je postigla.

„Ovo dokazuje da su ukrajinske snage taktički veoma dobro pozicionirane i da su sposobne da odbiju napade (na način) za koji su mnogi mislili da su sposobne“, rekao je Lambreht.

Ona je obećala dodatnu podršku za pomoć ukrajinskim snagama da se bore tokom zimskih meseci, pored generatora, zimske odeće i šatora koje je obećala na međunarodnom sastanku u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn prošle nedelje.

„Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu, takođe isporukom oružja“, rekao je Lambreht. „Ostaćemo na strani Ukrajine koliko god bude potrebno.

Ukrajina je mesecima gurala Berlin da Kijevu isporuči još težeg naoružanja, kao i da počne da isporučuje i moderne zapadne tenkove, zahtev koji je nemački kancelar Olaf Šolc više puta odbijao.

U glavnom govoru u ponedeljak, Lambreht je ponovila tvrdnje Šolca, tvrdeći da nijedna zemlja nije do sada Kijevu isporučila borbena vozila pešadije ili glavne borbene tenkove zapadne proizvodnje i da se Berlin dogovorio sa svojim partnerima da ne preduzima takve akcije jednostrano.

Kurir.rs/Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track