UKRAJINI STIŽE NOVO ORUŽJE: SAD najavile novi veliki paket pomoći, evo šta sve šalje
Foto: Profimedia

pomoć

UKRAJINI STIŽE NOVO ORUŽJE: SAD najavile novi veliki paket pomoći, evo šta sve šalje

Planeta -

Predsednik SAD Džo Bajden najavio je novi paket naoružanja vredan 600 miliona dolara kojim će pomoći ukrajinskoj vojsci u borbi protiv Rusije, navodi se u memorandumu Bele kuće koji je poslat Stejt departmentu.

Bajden je odobrio pomoć koristeći svoja predsednička ovlašćenja koja mu dopuštaju da odobri premeštanje viška oružja iz američkih zaliha.

Šta će biti u paketu?

U dopisu se ne navodi kako će se novac koristiti, ali nekoliko je izvora reklo Rojtersu kako se očekuje da će paket sadržavati municiju, uključujući više artiljerijske raketne sisteme visoke mobilnosti (HIMARS).

Paket će sadržati i municiju za haubice, tvrde dva izvora koja su želela da ostanu anonimna jer nisu ovlašćena da javno govore.

U dopisu se takođe spominje da će se novac koristiti za vojno obrazovanje i obuku. Vašington je vladi u Kijevu od početka ruske invazije poslao vojnu pomoć vrednu oko 15,1 milijardu dolara.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track