PUTIN PRAVI NOVE SAVEZE! Stručnjaci za Kurir TV: Na pomolu novi blok, čeka se ERDOGAN i kome će se on prikloniti
Foto: AP/Alexandr Demyanchuk, EPA/Antonio Bat

rat u ukrajini

PUTIN PRAVI NOVE SAVEZE! Stručnjaci za Kurir TV: Na pomolu novi blok, čeka se ERDOGAN i kome će se on prikloniti

Planeta -

Slobodan Samardžija dopisnik "Politike" iz Moskve i Aleksandar Cvetković, direktor Srpskog pokreta obnove istakli su da se Vladimir Putin sve više okreće ka istoku i da preti da se potpuno oslobodi zapada, kome je, uprkos svemu, Rusija neophodna.

Samardžija je naveo da je veoma upitno na koji je način Ukrajina "osvojila" prostor oko Harkova i da je pitanje da li nemaju skrivene ciljeve da uđu u otvoreni rat protiv Rusije.

- Pitanje je na koji je način Ukrajina vratila taj prostor. Sećate se kada su ruske snage krenule na Kijev, pa su se predomislile? Ja bih u tom svetlu posmatrao i ovaj slučaj, kao jedno pregrupisavanje koje ima za cilj da zaštiti Donbas. Nije taj uspeh Ukajinaca baš toliko veliki, rat je i takve stvari su normalne. Ono što ne valja je da su noćas bombardovana neka sela na ruskoj strani kod Belgoroda. Neki ljudi su i poginuli, a to bi mogla da bude naznaka da Ukrajina ima neke druge namere. Sumnjam da bi oni krenuli u otvoreni rat protiv Rusa, jer se ovo za sada zove specijalna operacija - kaže Slobodan Samardžija.

Slobodan Samardžija, Aleksandar Cvetković
foto: Kurir televizija

Kada je u pitanju Samarkand, Samardžija ističe da mu je potpuno nejasno je da se Evropa tako lako odriče ruskih resursa.

- Rusiju sve više teraju da se okrene ka istoku, u tom slučaju ona se više neće vraćati na zapad. Znači, ono što zapad sada nema, neće imati ni posle. Nije bitno samo koliko je tržište, već kome šta treba. Evropi je neophodna hrana i energenti, a to odakle oni nabavljaju je jako skupo. U Samarkandu se prave velika savezništva. Ako Rusija i Kina znaju šta će, a tu su i Indija i Pakistan, i ja mislim da će se Redžep Tajip Erdogan pre priključiti njima nego Evropi - kaže Samardžija.

Aleksandar Cvetković je istakao da je očigledno da sve škripi u svetu.

Problem na zapadu je to što je u jeku pokušaj da se svet podeli na dva dominantna dela.

Slobodan Samardžija, Aleksandar Cvetković
foto: Kurir televizija

- Interesantno je da je većina sveta za rusku varijantu, dok zapadnu guraju SAD sa ne baš velikim oduševljenjem članova EU. Ipak se trude da zauzmu malo povučeniju pozu. Postoje četiri vrste interesa, a Evropa ne može da nađe sebe u svemu tome. Evropa je u najvećem problemu, a kako će se izvući, to je veliko pitanje. Nema lidera i teško će se izvući - kaže Samardžija.

Aleksandar Cvetković je istakao da Nensi Pelosi dolazi u posetu Jermeniji.

- Tu će biti verovatno novih konflikata, videćemo šta će se dalje dešavati - kaže Cvetković.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja