SI ĐINPING: Moramo se čuvati od pokušaja stranih sila da izazivaju obojene revolucije
Foto: Kineski radio internacional

Na samitu šangajske organizacije saradnje

SI ĐINPING: Moramo se čuvati od pokušaja stranih sila da izazivaju obojene revolucije

Planeta -

Kinesi predsednik Si Đinping je pozvao članice ŠOS-a (Šangajske organizacije saradnje) da rade zajedno na sprečavanju pokušaja spoljnih snaga da izazovu nemire.

Zemlje članice Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) moraju da rade jedna sa drugom kako bi sprečile spoljne sile da organizuju obojene revolucije u njihovim zemljama, upozorio je u petak kineski predsednik Si Đinping.

Govoreći na samitu ŠOS-a u Samarkandu, predsednik Si je rekao da bi države članice trebalo da „podrže međusobne napore da zaštite bezbednosne i razvojne interese“, napominjući da svet prolazi kroz „ubrzavanje promena neviđenih u jednom veku“ i da je ušao u fazu neizvesnosti. i transformacija.

Si Đinping
foto: Foto Kineska medijska grupa

On je dodao da je najvažnije „čuvati se od pokušaja spoljnih sila da izazovu obojenu revoluciju i zajednički se suprotstavljaju mešanju u unutrašnje stvari drugih zemalja pod bilo kojim izgovorom“, misleći na proteste koje podržava Zapad i koji imaju za cilj da zbace vlade u post- sovjetske zemlje.

Sijeva izjava usledila je u trenutku kada je ruski predsednik Vladimir Putin pozdravio rastući uticaj „novih centara moći“ koji međusobno sarađuju i imaju kapacitet da osporavaju globalnu dominaciju Zapada.

Kineski i ruski lideri su prethodno razgovarali o spoljnopolitičkim pitanjima na marginama samita u četvrtak. Putin je primetio da su nedavni pokušaji da se insistira na unipolarnom svetu poprimili „apsolutno ružan oblik“ koji većina sveta odbija.

On je dodao da se Rusija i Kina zajedno zalažu za „pravedan, demokratski, multipolarni svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu i centralnoj ulozi UN, a ne za neka pravila koja je neko izmislio i pokušava da nametne drugima, a da nije ni objašnjeno šta su. ”

Kina, Kina plus, Si Đinping
foto: Kineski radio Internacional

ŠOS je savez za ekonomsku integraciju i izgradnju poverenja koji je osnovan 2001. godine i trenutno je najveći regionalni blok na svetu. Sastoji se od osam država – Kine, Indije, Rusije, Kazahstana, Pakistana, Uzbekistana, Tadžikistana i Kirgizije.

Postoje i četiri države posmatrača – Avganistan, Belorusija, Iran i Mongolija – koje nastoje da postanu punopravne članice bloka, kao i šest „partnera u dijalogu“ – Turska, Jermenija, Azerbejdžan, Kambodža, Nepal i Šri Lanka.

Jedna od ključnih tema o kojima se razgovaralo na samitu u petak bili su regionalni bezbednosni izazovi, kao i načini za jačanje trgovine i povezanosti među državama članicama usred posledica globalne pandemije i ukrajinske krize.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track