RUSI IMAJU PROBLEM U LUGANSKU? Britanski obaveštajci sumnjaju u sposobnosti ruske vojske da odbrani ovu oblast
Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

rat u ukrajini

RUSI IMAJU PROBLEM U LUGANSKU? Britanski obaveštajci sumnjaju u sposobnosti ruske vojske da odbrani ovu oblast

Planeta -

Ukrajina nastavlja ofanzivne operacije na severoistoku zemlje, dok su ruske snage uspostavile odbrambenu liniju između reke Oskil i grada Svatove, navodi britansko Ministarstvo odbrane u svom najnovijem izveštaju o situaciji u Ukrajini.

Britanski obaveštajci procenjuju da "Rusija verovatno smatra da je održavanje kontrole nad ovom zonom važno jer ona prolazi jednim od retkih glavnih puteva za snabdevanje koje Rusija još uvek kontroliše iz Belgorodske oblasti u Rusiji".

Pored toga, navodi ministarstvo, ova linija se nalazi duž granice Luganske oblasti, dela Donbasa, koju Rusija ima za cilj da "oslobodi“.

Oslobođenje ove oblasti je jedan od neposrednih ratnih ciljeva Moskve, a svaki značajan gubitak teritorije u Lugansku nedvosmisleno će potkopati rusku strategiju, procenjuju Britanci.

Britanski stručnjaci procenjuju da će Rusija "verovatno pokušati da sprovede tvrdoglavu odbranu ove oblasti", ali dodaju da je nejasno da li ruske snage fronta imaju dovoljno rezervi ili adekvatan moral da izdrže još jedan usklađeni ukrajinski napad.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track